Iako ga se često spominje kao zdravu alternativu šećeru, agavin sirup ipak nije najbolji izbor – umjesto šećera bolje je izabrati domaći med ili steviju.
Kao alternativa rafiniranom šećeru često se spominje prirodni zaslađivač agavin sirup, to jest nektar biljke agave porijeklom iz Meksika. Naziva ga se i aguamiel ili medena vodica zbog njegovog blagog okusa i svijetle boje. Upravo je zato jedna od omiljenih alternativa šećeru. Naime, blagi okus agavina sirupa neće promijeniti okus jela koje se zaslađuje. Agavin je sirup rjeđi i slađi od meda i čak 1,5 puta slađi od šećera.
Agavin je sirup popularnost stekao i zbog niskog glikemijskog indeksa. Glikemijski je indeks mjera koja pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumacije hrane. Glikemijski indeks agavinog sirupa je 27, meda 83, a bijelog šećera 137.
Visoke razine fruktoze
No, agavin sirup sadrži visoke razine fruktoze ili voćnog šećera. Iako ne uzrokuje velike promjene šećera u krvi, nova istraživanja tvrde da fruktoza utječe na pad otpornosti organizma na hormon inzulin čija je zadaća kontrolirati krvni šećer. Tako se fruktoza u novije vrijeme povezuje s razvojem dijabetesa tipa 2, pojavom gljivice candide u organzmu, razvojem artritisa i hormonskim disbalansom. Agavin sirup sadrži 85 posto fruktoze, što je mnogo više od bijelog šećera.
Alternative agavinom sirupu
Iako je agavin sirup zasigurno boli zaslađivač od bijelog šećera, on ipak nije najbolji izbor. Međutim, ako ga se svejedno koristi, potrebno je paziti na količinu i zaslađivati u malim količinama. Ipak, kao alternativu šećeru bolje izabrati domaći med ili steviju.
Fotografije: Pexels i Pixabay