Malene bobice prepune zdravlja izvrstan su odabir u vrućim ljetnim danima. Izrazito su zdrave i imaju brojna ljekovita svojstva.
Ovaj mali, višegodišnji, listopadni grm čija visina seže do 50 cm, cvate od travnja do lipnja, a plodovi dozrijevaju u srpnju i kolovozu kada ih se može naći na tržnicama. Najveći uzgajivači borovnica u svijetu su Sjedinjene Američke Države. Zajedno s ostalim bobičastim voćem, borovnice spadaju u porodicu Ericacae. Svježi, zreli plodovi borovnice imaju prepoznatljivu tamnoplavu ili ljubičastu boju koja potječe od antoncijana, poznatog antioksidansa kojeg u sebi sadrže. Površina plodova je magličasta što je znak svježine ploda. Ovo bobičasto voće najmanje je kvarljivo u odnosu na ostalo (maline, kupine, jagode).
Borovnice su pune nutritijenata koji imaju brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama i imaju niski glikemijski indeks. Najbolji okus i najveću prehrambenu korist imaju ako se konzumiraju svježe.
No ipak, osobe koje imaju problema s razinom kalcijevog oksalata u organizmu trebaju oprezno konzumirati borovnice zbog oksalata koje imaju u svom sastavu.
Mogućnosti upotrebe borovnica u slastičarstvu su brojne. Mogu se dodati u biskvitna tijesta, u smjese za punjenje pita od prhkog tijesta, ali i za izradu raznih krema, pudinga, preljeva i džemova.
Ljekovita svojstva borovnica
Budući da sadrže antocijan, jedan od najmoćnijih antioksidansa, borovnice imaju brojna ljekovita svojstva. Štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija, daju energiju i pospješuju kognitivne funkcije. Također, antioksidativna svojstva sprječavaju oksidaciju kolesterola koji se taloži na stjenkama krvnih žila, dok topiva vlakna smanjuju razinu lošeg kolesterola. Zbog navedenog moćnog antioksidativnog, ali i protuupalnog djelovanja mogu pomoći u borbi protiv osteoartritisa i gihta. Ispijanjem soka od borovnica pročišćava se urinarni trakt te se pojačava otpornost stanica urinarnog trakta na infekcije.
Elaginska kiselina koju borovnice sadrže ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka. Budući da sadrže vlakna, borovnice potiču rad crijeva, ali su isto tako jako učinkovite kod uklanjanja bakterija iz crijevne flore zbog antoncijana kojeg u sebi sadrže. Također, potiču cirkulaciju i širenje krvnih žila što trenutno pomaže kod začepljenog nosa i otežanog disanja. Poboljšavaju vid, ali i smanjuju rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem.
Čuvanje borovnica
Kako bi se spriječilo njihovo truljenje, borovnice je potrebno čuvati na suhom mjestu, ali i ukloniti bobice koje su trule. Potrebno ih je pospremiti u posudu koja ne dopušta ulazak zraka te skladištiti u hladnjaku. Tako pohranjene mogu trajati i do tjedan dana.
Fotografije: Pixabay