Polako nam se približavaju hladniji dani, a jedan od najpoželjnih mirisa u hladnijem dijelu godine svakako je miris cimeta. Danas se za taj lijepi, mirisni ugođaj pobrinula Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe koja nam je poslala recept za cimet kruh.
Sastojci
Starter
- 50 g glatkog brašna
- 1,5 dl mlijeka
Tijesto
- oko 350 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1,5 dl mlijeka
- 50 g maslaca
Nadjev
- 80 g smeđeg šećera
- 2 žlice cimeta
- 60 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 80 g mljevenih badema
- ribana korica naranče
Priprema
Starter
Pedeset grama brašna preliti hladnim mlijekom uz stalno miješanje te kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Kad je smjesa gusta, skloniti s vatre i ohladiti.
Tijesto
Kvasac i šećer preliti toplim mlijekom, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. U prosijano brašno uzdignuti kvasac, sol, jaje, otopljeni maslac i starter te umijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom 60 minuta.
Tijesto razviti u oblik pravokutnika ½ – 1 cm debelo. Namazati maslacem i posuti cimetom, šećerom, vanilin šećerom i mljevenim bademima. Naribati koricu naranče. Pravokutnik podijeliti na 7 traka te trake slagati jednu na drugu. Podijeliti dobivenu traku na 5 ili 6 kvadra, ovisno o širini kalupa.
Kvadre slagati u pripremljen kalup za kruh, prethodno mazan maslacem ili obložen masnim papirom. Kruh ostaviti stajati oko 20 min i peći na 180⁰C četrdeset minuta.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]