Za izradu slastice koja je postala slastica o kojoj se najviše razgovaralo na internetu u povijesti, potrebno je čak do tri dana.
Cronut® je slastica koju je kreirao chef Dominique Ansel, Francuz s njujorškom adresom. Dominique Ansel je u travnju 2017. dobio nagradu World’s 50 Best Restaurants kao najbolji svjetski slastičar i tako je s nepunih 39 godina postao najmlađi slastičar i jedini iz Sjedinjenih Država koji je primio tu nagradu.
Cronut® je slastica između francuskog croissanta i američkog doughtnuta, najsličnijeg našoj krafni. Nakon što je u svibnju 2013. godine lansiran, Cronut® je zaludio svijet! Postao je slastica o kojoj se najviše razgovaralo na internetu u povijesti, a magazin TIME ga je proglasio jednim od najboljih izuma 2013. godine.
Kako kažu u njujorškoj pekarnici Dominique Ansel, za stvaranje prvog Cronuta® bila su potrebna više od dva mjeseca i deset različitih recepata. Cronut® se spravlja od tijesta sličnom onom za kroasane, koje se zatim prži u ulju sjemenki grožđa i aromatizira na tri načina: valjanjem u šećer, punjenjem kremom i glazurom na vrhu. Cijeli proces traje čak do 3 dana. Cronut® se može kušati u pekarnicama Dominique Ansel u New Yorku, Tokiju i Londonu.
Fotografije: Thomas Schauer i Dominique Ansel Bakery