Za idealni početak novog radnog tjedna donosimo vam desert iz snova koji je prvo sanjala, a zatim i realizirala mlada, 16-godišnja Marija Prša.
Sastojci
Prhko tijesto
- 180 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 35 g svinjske masti
- 35 g šećera u prahu
- 1 žličica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
Biskvit
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 70 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 30 g maslaca sobne temperature
- 50 g toplog mlijeka
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
Karamela
- 45 ml nezaslađenog kondenziranog mlijeka
- 80 g šećera
- 30 g maslaca
- mala žličica meda
- prstohvat soli
- ½ žličice sode bikarbone
Ganache
- 200 g slatkog vrhnja
- 225 g mliječne čokolade
- 2-3 prstohvata soli
- 50 g neslanog kikirikija
Cremeux od kokica
- 160 g mlijeka
- 2 žumanjka
- 45 g šećera
- 15 g gustina
- 10 g kakao maslaca
- 2 listića želatine
- 180 g slatkog vrhnja
- 200 g slatkog vrhnja, cca 3 šake neslanih kokica i prstohvat soli (za pire od kokica)
Priprema
Prhko tijesto
Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žumanjak i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
Zatim ga razvaljati i izrezati krugove. Pazite da vam promjer kruga ne bude veći od širine čaše, staklenke ili čašice od čokolade u koje ćete slagati desert.
Peći u pećnici na 170°C 10 minuta.
Biskvit
Maslac i šećer miksamo dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Dodamo žumanjak i nastavimo još kratko miksati. Zatim u smjesu dodamo prosijano brašno s praškom za pecivo i miksamo. Na kraju umiješamo mlijeko te dalje miksamo dok ne dobijemo glatku smjesu.
U drugoj posudi izmiksamo bjelanjak s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg dodamo prvoj smjesi te lagano izmiješamo špatulom.
Potom smjesu izliti u kalup promjera cca 20X25 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Peći 15 minuta na 170°C. Kada se ispeče, prebaciti biskvit skupa s papirom na rešetku da se ohladi.
Kada se ohladi spreman je za rezanje. Metalnim kalupom/izrezivačem izrežemo krugove promjera kao i prhko tijesto.
Karamela
Sve sastojke staviti u malo veći lončić. Ako je lončić taman veličine, biti će vam premali kada smjesa krene kipjeti. Kada smjesa zakipi, kuhati još 5 minuta neprestano miješajući. Kada je gotovo, skinuti s vatre i ostaviti sa strane da se ohladi.
Ganache
Slatko vrhnje zakipjeti na vatri te preliti preko razlomljene mliječne čokolade. Ostaviti tako 5 minuta da se čokolada otopi pa promiješati. Zatim dodati nasjeckani kikiriki te dobro promiješati. Na kraju dodati sol po želji i naravno, promiješati
Cremeux od kokica
Zakipjeti 200 g slatkog vrhnja te u njega dodati cca 3 šake neslanih kokica i prstohvat soli. Promiješati i pustiti da se ohladi. Kada se ohladi, smjesu izmiksati u blenderu. Izmiksanu smjesu potrebno je propasirati kako bi dobili pire.
Listiće želatine staviti namakati u hladnoj vodi.
180 g slatkog vrhnja izmiksati u mekani šlag.
Mlijeko, žumanjke, šećer i gustin dobro izmiješati da nema grudica te staviti kuhati neprestano miješajući sve dok ne zakipi. Maknuti s vatre te umiješati prvo kakao maslac, zatim ocijeđene listiće želatine te na kraju pire od kokica.
Kada se krema ohladi na cca 35°C dodati šlag te miješati preklapajući.
Slaganje/posluživanje
Desert možete poslužiti u manjim čašama ili staklenkama. Slažite redove krema, biskvita, karamele i prhkog tijesta. Ja sam se malo zaigrala pa sam napravila i čašice od čokolade. Čokoladu sam otopila, pustila da se malo ohladi te umakala male balone. Kada se čokolada na balonima stegnula, balon samo izbušite, izvadite i ostane vam fina, jestiva čašica. Pazite samo da čokoladne čašice punite hladnom kremom, ako je nešto toplo, moglo bi vam otopiti čašice.
Na kraju ukrasite kikirikijem ili kokicama i uživajte.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]