Ova starinska slastica, koja se priprema već gotovo 200 godina, ima svoje dane, koji se održavaju u svrhu njezina promicanja i očuvanja, a u sklopu te manifestacije održava se i izbor najbolje blatske lumblije.
Šesti Dani blatske lumblije održavaju se u Blatu, Dubrovniku i Zagrebu s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalne blatske lumblije, starinskog kolača nastalog u Blatu, na otoku Korčuli, koji se priprema već gotovo 200 godina. Organizatori ove manifestacije su Općina Blato, Turistička zajednica općine Blato, Blatski fižuli-ustanova u kulturi i Radio Blato.
Program šestih Dana blatske lumblije službeno je započeo 17. listopada 2017., a završava 30. listopada 2017.
Kruna ove manifestacije je izložba i degustacija blatske lumblije te izbor najbolje blatske lumblije u 2017., koji će se održati 28. listopada 2017., s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu. Na izbor se mogu prijaviti svi oni koji imaju prebivalište na području općine Blato, zaključno s 23. listopada 2017., do 14 sati. Prijave se podnose u Turističkom uredu u Blatu. Svaki sudionik/ica ostvaruje pravo na bon u vrijednosti 100 kn, u trgovini Studenac Blato te na 1 dcl varenika Blato 1902. Pobjednike ovog natjecanja očekuju bogate nagrade.
U restoranu Blato – Zlinje u Zagrebu, 20. listopada 2017., s početkom u 14 sati, održat će se predstavljanje i degustacija blatske lumblije
Tijekom trajanja manifestacije održat će se radionice izrade blatske lumblije u različitim ustanovama u Blatu, a raspored radionica može se naći na mrežnim stranicama Turističke zajednice općine Blato.
U Maloj dvorani Doma kulture, 27. listopada 2017., s početkom u 20 sati, održat će se javne prezentacije Blatska lumblija – postupak zaštite naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla.
Tijekom cijelog listopada, blatsku lumbliju se može kupiti po posebnoj cijeni u prodavaonici Blato 1902 d.d. u Blatu te u Konobi Zlinje Blato.
Napomenimo na kraju kako je povodom petih Dana blatske lumblije oživljena legneda o mladoj Blajki i vojniku, koji su navodno zaslužni za nastanak ove tradicionalne slastice.
Fotografije: Blatski fižuli ustanova u kulturi