Danas se vraćamo u djetinjstvo u kojem su nas često uveseljavali ovi keksi, poznati pod nazivom „keksi na mašinu“ jer se u njihovoj izradi koristila mašina. Mi smo ih pripremili uz upotrebu pištolja za kekse.
Sastojci
- 250 g masti
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 cijela jaja
- na vrh noža praška za pecivo
- po želji ruma
- korica limuna
- korica naranče
- 700 g glatkog brašna
I još (po potrebi)
- 2-3 žlice mlijeka
Priprema
U posudi izmiješajte mast, šećer i vanilin šećer. Zatim im dodajte jaja i arome pa sve dobro izmiješajte. Malo po malo dodajte prosijano brašno miješajući rukom dok ne dobijete glatku smjesu.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Uzimajte dio po dio smjese i stavljajte u pištolj za kekse pa kroz željeni oblik istiskujte kekse na lim za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje. Ostavite malo prostora među keksima jer će se u pečenju malo proširiti.
Kekse pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike deset minuta, odnosno dok im donji dio lagano ne posmeđi (gornji dio keksa mora ostati žut).
Gotove kekse izvadite iz pećnice te ostavite da se ohlade, a zatim ih spremite u limenu posudu. Dobro zatvoreni u limenoj posudi ovi se keksi mogu čuvati nekoliko tjedana.
Napomena
Ukoliko vam gotovo tijesto bude previše suho (zbog npr. manjih jaja) te se ne budu mogli istiskivati pravilni oblici, dodajte mu 2-3 žlice mlijeka, rukom dobro umijesite tijesto, a zatim oblikujte kekse.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]