Alica Bjeli Duduković otkriva nam kako pripremiti ponešto drugačije knedle – one od batata.
Sastojci
Tijesto
- 300 g batata
- 50 g griza
- 100 g glatkog brašna
Nadjev
- 100 g džema od smokava
- ½ žličice cimeta
Smjesa za valjanje
- 1-2 žlice malasaca
- 1 žlica šećera
- 4-5 žlica krušnih mrvica
- ½ žličice cimeta
I još
- šećer, med, preljev od datulja (po želji)
Priprema
Tijesto
Oguljeni i na kockice narezani batat staviti kuhati na paru oko 20 minuta. Provjeriti vilicom kada je mekan. Prohladiti i u blenderu ga usitniti u pire (ja sam dobila 260 g pirea). Ako nemate blender, može se koristiti štapni mikser.
Staviti u zdjelu, dodati prvo griz, a zatim glatko brašno. Umijesiti tijesto – bit će neljepljivo i lako će se valjati.
Na lagano pobrašnjenoj površini valjkom razvaljati tijesto u kvadrat dimenzija 20x20cm te izrezati 9 kocki.
Nadjev
Zatim pripremiti nadjev. Ja sam džemu od smokava dodala cimet i dobro promiješala. Može se koristiti i voće (šljive, marelice, smokve, višnje – ali imajte na umu da su knedle male, pa prilagodite veličinu voća).
Na svaku kocku stavite žličicu nadjeva i spojite kutove te rukama oblikujte knedle.
U lonac stavite vodu da zakipi te knedle ubacite u kipuću vodu i kuhajte 15-20 minuta. Nemojte miješati, samo lonac lagano protresite. Kada su knedle gotove, isplivat će na površinu. Skinuti s vatre i izvaditi iz vode.
Smjesa za valjanje
U tavi rastopiti maslac te kada se rastopi, dodati šećer, krušne mrvice te cimet. Neka porumene, a zatim u to ubaciti knedle i dobro ih protresti da se uvaljaju u smjesu.
Poslužiti sa šećerom, medom ili preljevom od datulja.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković
[print_link]