Svi ovih dana pripremaju kolače od jabuka pa ni mi nismo mogli odoljeti, osobito kad su u našu redakciju stigle domaće jabuke. Slični recepti već su dostupni na internetu, a ovo je naša verzija ovog neizaobilaznog kolača.
Sastojci
Nadjev
- 6 velikih jabuka (oko 1,2 kg)
- 3 velika čepa ruma
- 3 žličice cimeta
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soka od limuna
- 3 žlice prezle
Tijesto
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 100 mlijeka
- malo ruma
- 1 prašak za pecivo
- 200 g brašna
I još
- šećer u prahu
Priprema
Nadjev
Šest velikih jabuka očistite i istružite na ribežu (stružite ih izravno u lonac u kojem ćete ih kuhati). Dodajte im zatim sve sastojke osim prezle pa ih stavite na umjerenu vatru 2-3 minute. Nakon toga dodajte prezlu i kuhajte na umjerenoj vatri još nekoliko minuta (mi smo ukupno kuhali oko 10 minuta).
Gotovi nadjev ostavite da se malo prohladi, a zatim ga stavite u cjedilo i ostavite da se cijedi dok ne pripremite biskvit.
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s upaljenim ventilatorom.
U jednoj posudi mikserom izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete pjenastu, svjetlu smjesu. Zatim dodajte sve mokre sastojke (ulje, mlijeko i rum) pa nastavite miješati mikserom dok se sve ne sjedini. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa polagano, miješajući smjesu od jaja pjenjačom, dodajte suhe sastojke u smjesu.
Odabrani lim za pečenje prije pečenja namastite maslacem i pospite brašnom ili poprskajte uljem u spreju te u njega izlijte polovicu smjese za biskvit i ravnomjerno rasporedite. Stavite lim u zagrijanu pećnicu i pecite oko 7 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Kada je prvi dio biskvita dobio lijepu, zlatnu boju (ne treba biti skroz pečen), izvadite lim iz pećnice i na prvi dio biskvita ravnomjerno nanesite nadjev od jabuka pa na to prelijte preostali dio biskvita. Izravnajte biskvit pa vratite u pećnicu i pecite još oko 30 – 35 minuta (ovisno o jačini pećnice).
Gotovi kolač izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi, a zatim ga izrežite na jednake dijelove. Potpuno ohlađeni kolač po želji pospite šećerom u prahu i poslužite uz kavu i čaj.
Napomena
Mi smo kolač radili u limu veličine 38×25 cm pa smo dobili prilično niski kolač. Ukoliko želite dobiti viši kolač preporučujemo vam da radite u nešto manjem limu. No, vodite računa o tomu da bi vam se u tom slučaju i vrijeme pečenja moglo razlikovati od našega.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]