Novi maskenbalski recept stiže nam s bloga Torta, pinjur, pjat čija autorica Julija Beroš priprema krafne za pet.
Sastojci
- 700 g mekog brašna
- 7 g soli
- 60 g šećera
- 3 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 25 ml rakije
- 40 g maslaca
- 225 g mlijeka
- korica naranče
- vanilin šećer
Za dizanje kvasca
- 25 g svježeg kvasca
- 5 g šećera
- 125 g mlijeka
- 1 jušna žlica brašna
- dodatno 100g + 100g brašna
- ulje za prženje
- šećer za posipanje
Priprema
Najprije stavite kvasac da se diže – ugrijte mlijeko, stavite u njega kvasac, šećer i brašno, pomiješajte i ostavite da se diže.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli. Otopite maslac. Zagrijte mlijeko. Lagano viljuškom pomiješajte jaja i žumanjke te im dodajte rakiju i koricu naranče. Dodajte im otopljeni maslac i toplo mlijeko. Sve skupa pomiješajte.
Ovu mokru smjesu nalijevajte u brašno i umijesite tijesto. Dobit ćete mekano tijesto koje se lagano lijepi za prste. Tijesto dobro izradite da nema grudica u njemu. Ukoliko imate veliki samostojeći mikser, ovaj dio slobodno radite u njemu, miješajući kukom za tijesto.
Nakon što ste umijesili tijesto pospite ga s prvih 100 g brašna i ostavite da stoji na toplom, pokriveno oko sat i pol odnosno dok ne utrostruči svoj volumen.
Rukom premijesite tijesto u veliku kuglu, stavite na stolnjak koji ste posuli s trećinom brašna od ovih zadnjih 100 g. Ostavite da se odmori pokriveno nekih 20 minuta do pola sata pa ga razvaljajte na debljinu od jednog prsta i kalupom režite krugove. Ostavite krafne pokrivene da malo narastu – cca pola sata.
Ostatke tijesta premijesite i ostavite da se odmori, a potom i njega razvaljajte i izvadite krugove.
Ja ostatke više ne mijesim već ih onako nepravilnog oblika pržim – ti okrajci uvijek budu djeci zanimljivi.
Zagrijte ulje. Pazite da vam ne bude previše vrelo jer će krafne samo „planuti“, a ne se lijepo ispržiti.
Ja pržim na strujnoj ploči za kuhanje – od 9 stupnjeva jakosti, nakon što se ulje zagrijalo, stavim na 6.
Zagrijanost ulja najprije provjeravam okrajcima – stavim neki manji pa ako lijepo počne cvrčati i odmah ispliva na površinu znam da je ulje taman zagrijano.
Krafne pržim tako da na ulje stavljam najprije dio koji je bio na stolnjaku. Uzimam krafnu sa stolnjaka, prstima joj napravim prorez, tj. rupu u sredini i stavljam ih 4-5 u zdjelu s uljem, poklopim i čekam možda minutu. Otklopim i preokrenem ih i pržim na drugoj strani možda još 2 minute. Ovaj dio o dužini prženja ovisi o zagrijanosti ulja – možda će vašima trebati malo duže ili malo kraće vremena, no svakako ih pržite dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
„Šupljom“ žlicom ih izvadite na kuhinjski ubrus da se malo ocijede od viška ulja, prebacite u drugu zdjelu i pošećerite.
Fotografije: Torta, pinjur, pjat
[print_link]