Bliži nam se maskenbal, a jedna od slastica koje se tradicionalno priprema za taj dan jesu i kroštule.
Sastojci
- 3 žumanjka
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g glatkog brašna
- 2 žlice punomasnog mlijeka ili 1 žlica vrhnja za kuhanje
- naribana korica pola limuna
- 2 čepa ruma (od velike boce)
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te ih mikserom pjenasto izmutite.
U jednu posudu prosijte brašno te mu dodajte umućene žumanjke, mlijeko, rum i koricu limuna.
Od svih sastojaka zamijesite čvrsto tijesto. Ukoliko ne možete povezati sastojke, dodajte im samo malo vode (jednu-dvije žličice) te zamijesite tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite oko sat vremena u hladnjak.
Nakon sat vremena izvadite tijesto iz hladnjaka te ga što tanje razvaljate (ukoliko imate stroj za izradu tjestenine, koristite njega kako biste ubrzali postupak valjanja i dobili ravnomjerno razvaljano tijesto).
Razvaljano tijesto stavite na papir za pečenje te ukrasnim kotačićem izrezujte oblike po želji.
Izrezane oblike slažite na drugi papir za pečenje.
U dubljoj tavi ugrijte ulje, smanjite temperaturu te pržite kroštule ravnomjerno s obje strane. Prilikom prženja budite oprezni jer je kroštulama potrebno jako malo da zagore s obzirom na to da je riječ o jako tankom tijestu.
Gotove kroštule slažite na upijajući papir. Pustite ih da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i servirajte.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]