Sorbet, šerbet i granitu veoma je lako pomiješati. Ovi voćni zamrznuti deserti zaista imaju slične karakteristike i sastojke. Iako će sva tri biti odlično osvježenje u vrućim ljetnim danima, oni se ipak razlikuju u načinu pripreme, ali i ponekim sastojcima.
Sorbet
Sorbet se sastoji samo od voćnog pirea i šećera. Ako sorbet sadrži mlijeko, vrhnje ili jaja – to nije sorbet. Dok se sladoled snažno muti, sorbet se samo lagano miješa pa je njegova struktura gušća zbog manje umiješanog zraka.
U sorbet se može dodati i liker ili vino, a alkohol smanjuje temperaturu smrzavanja pa je tekstura takvog sorbeta mekša. Pri zamrzavanju, sorbet je potrebno često miješati. Sorbet je uvijek u modi: on je bez glutena, bez laktoze i veganski.
Šerbet
Šerbet je bezalkoholno piće koje se spravlja od svježeg ili ukuhanog voća i njegova soka, čemu se obično dodaje limunov sok i kuhani šećer. Budući da je prema islamskom zakonu alkohol zabranjen, šerbet je kao bezalkoholno osvježavajuće piće brzo stekao popularnost u zemljama kao što su Indija, Turska, Pakistan i zemlje Arapskog poluotoka.
No u angloameričkim zemljama, izraz sherbet potpuno je promijenio svoje značenje. U Sjedinjenim Američkim Državama, sherbet je smrznuti voćni desert sličan sorbetu, uz dodatak mliječne komponente: mlijeka, vrhnja ili mlaćenice. Ponekad se u takav sherbet dodaje i želatina, a rezultat je desert gušće i kremastije konzistencije. U Engleskoj, izraz sherbet pak znači slatki prah sa sodom bikarbonom koji se dodaje na lizalice kako bi „pucketale“ u ustima.
Granita
Granita, talijanski desert, također se sastoji od voćnog soka i šećera, ali se od sorbeta razlikuje u procesu zamrzavanja. Granita se zamrzava u posudi i povremeno se promiješa vilicom pa kristali leda ostaju mnogo veći. Često se servira u čaši kao piće.
Fotografije: Pixabay