U nekoliko intervjua istaknula sam kako mi je ova torta, uz tortu caprese, najdraži desert. Recept po kojem pripremam sam davno pronašla u kuharici koju sam dobila za rođendan, ali sam ga s vremenom malo izmijenila.
Sastojci
Kore
- 9 bjelanjaka
- 300 grama šećera
- 1 žlica limunovog soka
Krema
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 2,5 dl mlijeka
- 4 žlice oštrog brašna
- 250 grama margarina za kreme
I još
- 6-8 vrećica šlag pjene
- 3-4 kremfixa
- banane
- kivi
- jagode
- limun
Priprema
Pećnicu zagrije na 150 stupnjeva.
Margarin za kreme izvadite iz hladnjaka i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.
Kore
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodajte im jednu žlicu limunovog soka. Stalno miješajući, postepeno dodajte šećer. Čvrsti snijeg izlijte na veliki lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te ga ravnomjerno rasporedite. Pecite oko sat vremena. Ukoliko vam kore prebrzo dobiju boju, prekrite ih aluminijskom folijom. Gotove kore ohladite, podijelite na tri dijela i oprezno odvojite od papira za pečenje.
Krema
Na vatru stavite mlijeko da prokuha. Žumanjak, šećer i vanilin šećer miješajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Malo po malo ovoj smjesi dodajte brašno. Uzavrelo mlijeko maknite s vatre, malu količinu dodajte smjesi od žumanjaka i dobro promiješajte, a zatim dodajte preostalo mlijeko i sve dobro izmiješajte. Ovu smjesu stavite kuhati na paru i stalno miješajući, kuhajte dok se ne zgusne pa je pomaknuti s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte razrađeni, omekšali maslac i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
Slaganje
Umutite šlag pjenu s kremfixom.
Narežite banane, kivi i jagode, a banane poprskajte s malo limunovog soka kako ne bi pocrnile.
Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru te je premažite slojem kreme. Na njega posložite narezane banane, a preko premažite sloj šlaga. Prekrijte drugom korom pa ponovite postupak mijenjajući voće – umjesto banana, na ovaj sloj poredajte jagode, a na zadnji kivi. Na kraju cijelu tortu obložite šlagom i dekorirajte po vlastitoj želji.
Torta se čuva u hladnjaku do samog serviranja.
Napomena
Ova se torta obično radi u četvrtastom obliku te se kore peku u velikom limu za pečenje. Međutim, ako želite, tortu možete napraviti i u standardnom, okruglom obliku torte. U tom je slučaju potrebno svaku koru (pripremljenu s tri jaja) peći pojedinačno.
U sastojcima nije naveden točan broj šlag pjena i kremfixa jer to ovisi tomu koliko ćete šlaga staviti na svaku koru.
Za izradu ove torte možete koristiti i neku drugu kombinaciju voća, prema vlastitom izboru.
Umjesto šlag pjene, može se koristiti vrhnje za šlag (trebat će vam oko 1 l vrhnja).
Što se tiče količine voća, nama obično ide 3-4 banane, jedna mjerica jagoda i 4-5 kivija, ali to ovisi o veličini voća i o tomu koliko ćete ga gusto poslagati.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]