Iako na našem portalu već imamo recept za ledeni vjetar koji potpisuje naša urednica Kate Bošković i koji je u svibnju prošle godine bio najčitaniji recept mjeseca, danas s vama dijelimo recept za ledeni vjetar s jagodama koji je s nama podijelila naša suradnica Ana Prša.
Sastojci
Kore
- 9 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 20 žlica šećera
- 1 žlica octa
- 2 žlice glatkog brašna
Krema
- 9 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 4 žlice glatkog brašna
- 1 puding od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 1 žlica paste od vanilije (ili pola mahuna vanilije, a može i burbon vanilin šećer – 2 vrećice)
- 250 g maslaca
I još
- 500 ml slatkog vrhnja
- 500 g jagoda
Priprema
Kore
Istući bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer. Umiješati lagano ocat i brašno.
Zagrijati pećnicu na 200°C. Veliki lim za pečenje (ja koristim onaj originalni od pećnice) premazati maslacem i obložiti papirom za pečenje. Volim kad se papir lijepo zalijepi na stranice lima za pečenje. Istresti smjesu na lim za pečenje, poravnati i staviti peći. Pećnicu smanjiti odmah na 150°C i peći oko 1 sat pa ohladiti u isključenoj pećnici.
Koru odvojiti od papira i prerezati na pola. Slobodno možete i na tri trake pa ćete dobiti uži ali viši kolač. Ali ovako na dva dijela, nekako mi je stabilniji kolač i lakši je za rezanje.
Krema
U pola količine mlijeka umiješajte žumanjke sa šećerom, brašno, puding i vaniliju. Ostalo mlijeko staviti da zakipi. Kada zakipi, maknuti s vatre pa uliti smjesu žumanjaka, šećera, brašna i pudinga. Kuhati miješajući dok ne zakipi i krema se ne zgusne. Kremu ohladiti. U ohlađenu umiješati maslac sobne temperature.
Slatko vrhnje istući u šlag, a jagode oprati, očistiti i narezati na ploške.
Slaganje
Na pladanj staviti jednu koru, premazati polovicom kreme, složiti pola količine jagoda i premazati šlagom. Staviti drugu koru, ostatak kreme, preostale jagode i šlag.
Možete ukrasiti jagodama i svježom mentom.
Fotografija: Ana Prša