Recept za limun šnite s jogurtom poslala nam je Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača. Ovaj je recept ona na svom blogu pisala kao jednostavan kolač bez pečenja, usporedivši njihov okus s okusom cheesecakea.
Sastojci
Podloga od keksa
- 450 g Petit Beurre keksa
- 200 g maslaca
- 2 žlice meda
Krema od limuna
- 2 žutanjka
- 100 ml soka od limuna
- naribana korica 1 limuna
- 100 g šećera
- 30 g maslaca
Krema s jogurtom
- 400 ml tekućeg jogurta
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 1 želatina u prahu
Priprema
Maslac i med otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi. Kekse sameljite u blenderu pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem i medom. Kalup za torte oboložite masnim papirom i rasporedite kekse po dnu. Dobro ih utisnite rukama. Podlogu kratko ispecite u pećnici, 10 minuta na temperaturi od 160 °C i ostavite da se hladi.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju i ostavite da nabubri. Žutanjke, procijeđeni limunov sok, naribanu koricu limuna, šećer i maslac stavite u posudu iznad vodene pare i kuhajte 10–15 minuta lagano miješajući pjenjačom dok se krema ne skuha. Maknite s vatre i dodajte pripremljenu želatinu. Dobro promiješajte da se želatina otopi i uz povremeno miješanje ostavite da se krema malo ohladi, da bude mlaka.
Jogurt izmiksajte sa šećerom pa dodajte mlaku kremu od limuna. U kremu od jogurta i limuna umiješajte čvrsto tučeno slatko vrhnje. Kremu rasporedite preko podloge od keksa. Ukoliko želite, malo kreme od limuna možete sačuvati pa slastičarskom vrećicom napraviti dekoraciju na vrhu kolača tako da napravite tanku spiralu i malo ju razvučete čačkalicom.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]