Prekrasnu tortu, kao stvorenu za Dan žena – spoj brownie podloge, biskvita i mascarpone moussea – pronašli smo kod Tihane Koprek na blogu Just Cake The Cupcake.
Sastojci
Brownie podloga
- 64 g brašna
- pola žličice soli
- pola žličice praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 113 g čokolade
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Crveni Tuile
- 1 bjeljanjak (žutanjak čuvajte za mousse)
- 40 g brašna
- 30 g šećera
- 30 g maslaca
- crvena boja u prahu ili gelu
Biskvit
- 4 jaja
- 120 g brašna
- 120 g šećera
- prstohvat soli
Mascarpone mousse
- 4 g želatine (ja sam koristila listiće 3-4 komada)
- 2 žutanjka (bjelanjak iskoristite za Tuile)
- 70 g šećera
- 250 g mascarpone
- 300 g slatkog vrhnja
Ukrašavanje
- 200 ml slatkog vrhnja
- maline
Priprema
Brownie podloga
Ugrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Okrugli kalup promjera 20 cm pripremiti i na dno staviti papir za pečenje.
Čokoladu i maslac nasjeckati na sitno i u par intervala otopiti u mikrovalnoj ili na pari. U to dodati šećer i promiješati.
Umiksati jaja i ekstrakt vanilije i miješati. Ja sam sve ovo radila ručnom mješalicom.
Pomiješati suhe sastojke i staviti u mješavinu. Lagano promiješati čisto da se brašno ukomponira i preliti u kalup.
Peći oko 15 minuta dok se na površini ne stvori korica. Pustiti da se ohladi.
Tuille
Rastopiti maslac i pomiješati dobro sa svim ostalim sastojcima.
Staviti u vrećicu za ukrašavanje.
U kalup za roladu – manji lim za pečenje staviti papir za pečenje. Ako ćete raditi neki drugi dizajn možete ispod papira za pečenje staviti šablonu koju ste isprintali i po tome onda crtati.
Ja sam radila samo točkice. Kad ste gotovi s dizajnom stavite u zamrzivač dok pripremate biskvit.
Biskvit
Miksati jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i šećer se otopi.
Pomiješati brašno sa soli i lagano dodati u jaja te špalutom umiješati.
Preliti preko zamrznutog tuila te poravnati.
Peći oko 10-12 minuta na 170 stupnjeva.
Kad je pečeno preokrenuti na vlažnu krpu i odstraniti papir za pečenje.
Sastavljanje torte
Na tanjur za posluživanje staviti brownie podlogu. Oko podloge staviti kalup. Sada ide tricky dio, treba izmjeriti opseg i visinu kalupa. Mjerila sam krojačkim metrom. Visina kalupa od brownie podloge do vrha je bila 5 cm, a opseg cijelog kalupa 70 cm. Na biskvitu sam izmjerila visinu i odrezala dva komada duljine 35 cm i tako ih posložila u kalup.
Od ostatka sam manjom čašom izrezala nekoliko okruglih biskvita koje sam stavila kao ukras.
Mascarpone moussa
Želatinu namočiti u hladnoj vodi.
Pripremiti parnu kupelj i na laganoj pari miksati žumanjke i šećer dok ne zgusne – ako imate termometar do 80 stupnjeva.
Maknuti s pare i u to dodati želatinu koju ste dobro ocijedili. Miješati da se sve rastopi.
Dodati mascarpone i pomiješati da se sve spoji.
Izmiksati vrhnje za šlag i dodati u mascarpone te sve povezati.
Ja sam u ovom koraku dodala i par malina natrganih na komadiće, ali očito premalo jer se uopće nisu ni vidjele niti osjetile. Znači ovo je opcionalno.
Preliti u pripremljeni kalup i staviti u hladnjak preko noći.
Ukrašavanje
Izmiksati vrhnje u šlag i ukrasiti po želji. Ja sam dodala svježe maline i točkasti biskvit.
Fotografije: Just Cake The Cupcake
[print_link]