Evo nam prvog recepta koji smo dobili od Ane Prše. U slatkim kreacijama koje stvaraju ona i njezina petnaestogodišnja kći korisnici Instagrama mogu svakodnevno uživati prateći profil plavatacna.
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 limun šećer
- prstohvat soli
- 1 žutanjak
- 120 g maslaca sobne temperature
Žuta krema
- 100 ml mlijeka
- 2 žutanjka
- 1 žlica gustina
- 8 g šećera
- 20 g yuzu pirea (umjesto yuzu pirea može se koristiti sok od limete)
- 50 g maslaca
Bijela mojito krema
- 60 g glukoznog sirupa
- 5 žlica bijelog ruma
- 25 g yuzu pirea ( ili sok od limete)
- šaka listova mente
- 125 g mascarponea
I još
- 2 dcl slatkog vrhnja istući u šlag
- naribana korica jedne limete – za ukrasiti
- listići mente – za ukrasiti
Priprema
Tijesto
Sve sastojke zamjesiti u tijesto, zamotati u foliju te staviti u hladnjak na sat vremena da odmori.
Količina je dovoljna za 6 malih kalupa (ja sam koristila kalupe promjera 8 cm, visine 2,5 cm).
Tijesto razvaljati, izrezati i obložiti kalupe (tijesto je masno pa nije potrebno mazati kalupe).
Tijesto izbosti vilicom. Prije pečenja staviti u zamrzivač na 15 minuta. Peći na 175°C oko 15 minuta.
Žuta krema
Pjenasto izmiksati žutanjke sa šećerom, dodati mlijeko i gustin. Dobro izmiješati da nema grudica.
Skuhati kremu te u mlako umiješati yuzu pire (ili sok od limete) te omekšali maslac.
Bijela mojito krema
Na laganoj vatri otopiti glukozni sirup, maknuti s vatre, umješati rum, yuzu i listove mente.
Kada se sirup ohladi, potrebno ga je procjediti i umiksati u mascarpone.
Slaganje
Na ohlađeno tijesto staviti prvo žutu kremu, pa bijelu, pa šlag. Ukrasiti možete okolo ostatkom kreme, naribati gore koricu limete i staviti nekoliko listića mente.
Napomena
Yuzu je citrusno voće koje na prvi pogled liči na male žute mandarine. Stručnjaci kažu da je yuzu na prvom mjestu sjajno prirodno sredstvo za borbu protiv stresa i depresije. To me je odmah privuklo. Jer tko danas nije pod stresom?! Pa idemo ga se probat riješiti.
Ovo voće nisam vidjela nigdje kod nas za kupiti, ali zato je dostupno u obliku voćnog pirea/soka.
Okusom me podsjeća na kombinaciju grejpa, mandarine i limuna.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]