Lagana pjena od čokolade u kombinaciji sa šlagom idealna je za sva godišnja doba.
Potrebno
- 200 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice vrhnja za kuhanje
- 5 jaja
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dcl vrhnja za šlag
Postupak
Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač na oko 15 minuta kako biste ga mogli dobro istući.
Dok se vrhnje hladi, na pari rastopite čokoladu za kuhanje zajedno s vrhnjem za kuhanjem i ostavite je da se ohladi. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke pjenasto umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Nakon što se čokolada ohladila, polagano ručno miješajući, dodajte je u smjesu žumanjaka i šećera.
Izvadite vrhnje za šlag iz zamrzivača i istucite ga u čvrsti šlag pa ga, lagano ručno miješajući, dodajte kremi. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga polako, ručno miješajući, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.
Dobiveni mousee podijelite u čaše ili šalice, po želji dekorirajte i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku (najbolje preko noći).
Napomena
Umjesto vrhnja za kuhanje, možete koristiti obično mlijeko.
Mi smo dio dobivene smjese stavili u silikonske kalupe za muffine i ostavili preko noći u zamrzivaču te dobili pravu ljetnu ledenu poslasticu, bogatog okusa i divne pjenaste strukture.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]