U samom srcu Preloga, u subotu, 16. rujna, održan je festival Bakini kolači, na kojem je, osim brojnih degustacija održano i natjecanje za najbolju slasticu.
Treće izdanje Festivala međimurskih slastica – Bakini kolači održano je u subotu, 16. rujna 2017., u samom srcu Preloga, na trgu ispred centra za kulturu, u organizaciji udruge za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda“. Organizatoru ove manifestacije pridružili su se i Udruga žena „Priločko srce“ te Turistička zajednica Grada Preloga.
„Osebujna priredba poput ove u pravilu je satkana od volonterskog rada u udrugama žena koje dominiraju na manifestaciji. Prelog je ponosan na domaćinstvo i na lanjsku pobjednicu Nadicu Pintarić iz Udruge žena Priločko srce. Nadam se da će atmosfera biti ugodna i izlagačima i publici“ – rekao je Ljubomir Kolarek prilikom otvaranja, dok je zamjenica župana Sandra Herman dodala da Međimurje ima što pokazati u turističkom smislu, ali i staviti na stol kada je riječ o autohtonim jelima i slasticama koje svjedoče o težačkoj povijesti ovog kraja, koja je iziskivala hranu visoke energetske vrijednosti i jakog okusa.
Ovaj festival, koji popularizira međimurske kolače i slastice, osim degustacija, ima i natjecateljsku notu te su na stručnom ocjenjivanju između 25 kolača izdvojena tri najbolja. Stručni žiri, sastavljen od kuhara specijaliziranih za kolače Slađane Herman, Marije Borković i Romine Hrastić Mustač, pobjedničku je lentu dodijelio Stanku Trstenjaku iz Marofa, vlasniku OPG-a poznatom po uzgoju starinskih sorti voća i povrća, žitarica te domaćeg bilja, za pofratnu gibanicu, a on je zasluženu lentu prepustio svom sinu, Saši Trstenjaku. Ovom je pobjedom Stanko svojoj općini, Sveti Martin na Muri, osigurao domaćinstvo 4. festivala međimurskih slastica 2018. godine. Osim nagrade za najbolji kolač, Stanko je dobio i posebnu nagradu za prvog dedeka na festivalu Bakinih kolača.
Lenta drugonagrađene dodijeljena je Katarini Bašek iz Udruge žena Dunjkovec koja je za ovu prigodu izradila orehovu tortu prema receptu starom 90 godina, a lentu za treće mjesto osvojila je Nada Turk iz Društva žena Mursko Središće za slatku pitu z orehima i jabukama.
„O sva tri prvonagrađena kolača smo dodatno raspravljale, presudile su nijanse jer svi su kolači iznimni. Poštivala se stara receptura, namirnice su svježe, očito pomno odabrane i zapravo nam je drago da se svi koji konkuriraju sa svojim kolačima potrude izvan granica naših očekivanja. Svi kolači zaslužuju pažnju, osobito ako gledamo u kontekstu vremena i očuvanja slastica ovoga podneblja u našim domovima“ – istaknula je netom prije proglašenja Slađana Herman.
Osim najboljih kolača, ocjenjivao se i vizualni dojam predstavljanja slastica, dekoracija, izgled štanda i nošnje u koje su domaćica i njezina pratnja bile odjevene pa je tako komisija za Izvorno međimursko lentu dodijelila Udruzi žena Belica koja je i prošle godine pobijedila zahvaljujući vjernoj prezentaciji odijevanja, rada i druženja na selu kroz povijest.
Nagrade za natjecatelje osigurali su službeni sponzori manifestacije: LifeClass Terme Sveti Martin, DG Sport – hotel Panorama Prelog, Ekos pekarnica Varaždin, Ljekarne Petek, Štikma Slemenice, IDA Commerce Prelog, OPG Darko Đuran Slakovec, Gradska kavana Lovac Prelog, Restoran Atlantik Nedelišće i Trattoria Rosa Prelog.
Fotografije: Turistička zajednica Grada Preloga