Prošlog vikenda, u Blatu na otoku Korčuli, održana je manifestacija 6. Dani blatske lumblije na kojoj su, nakon degustacije, proglašeni dobitnici za ovu godinu.
Izložba, degustacija te proglašenje najbolje blatske lumblije u 2017., održano je 28. listopada 2017., u dvorani Doma kulture u Blatu, u organizaciji Općine Blato, Turističke zajednice općine Blato, Radio Blata i Blatskih fižula ustanove u kulturi te pod medijskim pokroviteljstvom Radio Blata. Izbor najbolje blatske lumblije bio je središnji dio manifestacije 6. Dani blatske lumblije, a na izbor su se mogli prijaviti svi koji imaju prebivalište na području Općine Blato pa se tako ove godine natjecala čak 51 osoba.
Domaćini su pozdravili okupljene te zahvalili svim natjecateljima i sudionicima na doprinosu u očuvanju i promicanju izvorne gastronomske tradicije i kulturne baštine Blata, što je i glavni cilj ove manifestacije, nakon čega je uslijedio blagoslov izloženih lumblija, blatskih likera i specijalnih rakija, te ostalih domaćih proizvoda OPG-ova s ovoga područja.
Nakon degustacije lumblija, uslijedilo je proglašenje pobjednika te dodjela nagrada, a prema odluci stručnog žirija u čijem su sastavu bili Mirjana Mirošević, Jakica Dragičević, Jelena Šeparović, Marija Protić Sršen i Jelica Novaković, prvo mjesto osvojila je Nedjeljka Sardelić, drugo Meri Sardelić, a treće Linda Bačić i Marija Sardelić. Nagradu publike za najbolju blatsku lumbliju u 2017. godini također je osvojila Nedjeljka Sardelić.
Osim degustiranja lumblije, posjetitelji su imali priliku uživati i u proizvodima Društva prijatelja “Vino u tradiciji življenja”, OPG-a Protić Sanja, Konobe Zlinje Blato, Blato 1902 d.d., Moja Nadalina j.d.o.o. te Lovačkog društva “Jastreb“ uz ugodne zvuke pjesme Klape Veseljavci – Udruga za očuvanje blatske pučke pjesme i veseljanja koja je zabavljala okupljene. Poseban gost na ovoj večeri bila je udruga Poljički soparnik.
Na ovogodišnjim Danima blatske lumblije predstavljena je i Blatska torta koju je osmislila Kristina Sardelić iz Moja Nadalina j.d.o.o., a koja u svom sastavu ima sve sastojke blatske lumblije.
Fotografije: Franko Bacic/TZ Blato