Na našem je portalu prošlog mjeseca najčitaniji recept bio onaj za tortu od limuna autorica Marine Obradović. No, dok je njezina torta bila bez pečenja, mi vam danas donosimo recept za tortu s pečenim biskvitom i laganom kremom.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 60 g šećera
- 40 g brašna
- korica pola limuna
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
Krema
- sok od 3 limuna
- korica 1 i ½ limuna
- 170 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 80 g maslaca
Mousse
- 0,5 vrhnja za šlag
- 3 bjelanjka
I još
- 1 vrećica šlag pjene
- ½ kremfixa
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi prosijte brašno i prašak za pecivo.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjcima dodajte šećer i aromu vanilije te mikserom miješajte dok ne dobijete svjetlu, pjenastu kremu. Tomu dodajte koricu limuna i ponovno pomiješajte, a zatim postepeno, stalno miješajući, dodajte prosijane suhe sastojke.
U drugoj posudi mikesrom izmiješajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih postepeno, ručno miješajući, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.
Kalup za torte promjera 26 cm poprskajte uljem u spreju ili obložite papirom za pečenje pa dobivenu smjesu za biskvit izlijte u kalup i stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 10 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov pa ga, pečenog, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Krema
U lonac stavite izribanu koricu limuna i iscijeđeni sok te dodajte šećer i vanilin šećer pa stavite na paru (na laganu vatru) dok se šećer ne otopi.
Cijela jaja istucite samo malo da se zapjene, a maslac izrežite na kockice.
Kada se šećer otopio, polagano ulijte jaja u lonac pa stalno miješajući, kuhajte na pari, na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Kada dobijete smjesu gustu kao puding, ugasite vatru te držeći još uvijek posudu na pari, dodajte maslac i miješajte dok se maslac sasvim ne otopi.
Gotovu kremu prebacite u staklenu posudu koju ste prethodno smočili vrućom vodom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite nekoliko sati da se ohladi (najbolje preko noći).
Mousse
Vrhnje za šlag stavite na petnaestak minuta u zamrzivač pa ga, kad se dobro ohladio, izvadite iz zamrzivača i prelijete u posudu za miješanje pa od njega izradite čvrsti šlag. Malo pomalo, ručno miješajući, dodajte izrađeno vrhnje za šlag u kremu od limuna i miješajte dok se sve ne sjedini.
U drugoj posudi mikserom izmiješajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih polagano, ručno miješajući, dodajte prethodno dobivenoj smjesi i miješajte dok se sve ne sjedini.
Slaganje
Na tanjur za posluživanje stavite biskvit pa oko njega stavite rastezljivi obruč za torte. Preko biskvita prelijte mousse i poravnajte nožem te ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stisne (barem 3-4 sata).
Šlag pripremite prema uputama na vrećici uz dodavanje šlagfixa.
Ohlađenu tortu izvadite iz hladnjaka te joj odstranite obruč za torte i premažite je šlagom ili ju ukrasite po želji.
Tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanje.
Napomena
U našoj je kremi, zbog velike količine limuna, prevladala kiselkasta nota okusa, koja je torti dala osvježavajući okus. Ukoliko niste ljubitelj kiselkastog okusa, omjer sastojaka za kremu prilagodite svom ukusu.
Fotografije: Mirjana Bošković smrekar, Kate Bošković
[print_link]