Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla donosi nam recept za pistacio browniese koje opisuje kao „sočni brownie s pistacio liker kremom koji je idealan za svako doba godine“.
Sastojci
Brownie
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 200 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 5 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
Pistacio krema
- 250 g mascarponea
- 60 g pistacija
- 5 žlica ulja
- 100 ml pistacio likera
- 40 g šećera
- 10 g želatine u prahu
- 5 žlica vode
- 250 ml mliječnog slatkog vrhnja
- 20 g šećera u prahu
Priprema
Brownie
Za brownie na pari otopiti maslac, čokolade i šećer u prahu, lagano miješajući pjenjačom. Kada se svi sastojci otope maknuti s vatre i postepeno dodavati jedno po jedno jaje stalno miješajući kako bi se sve dobro sjedinilo. Na kraju dodati krušne mrvice, promiješati pa smjesu rasporediti u kalup promjera 26 cm ili pravokutni dimenzija 30x20cm. Peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Krema
Za pistacio kremu prvo pripremiti pastu od pistacija. U blender/sjeckalicu staviti pistacije i ulje i miksati sve dok se ne dobije jednolična pasta (oko nekoliko minuta). Izmiksati mascarpone s pastom i šećerom, a zatim postepeno umiješati i liker. Natopiti želatinu s 5 žlica hladne vode. Dok želatina bubri umutiti slatko vrhnje s šećerom u prahu.
Otopiti želatinu (u mikrovalnoj) i u nju dodati žlicu pistacio smjese, a nakon toga ju pjenjačom umiješati u ostatak smjese. Uz pomoć špatule pistacio smjesi dodajte i slatko vrhnje i lagano miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada je krema gotova staviti je u hladnjak na cca 15 minuta kako bi se stisnula i bila spremna za slastičarsku vrećicu.
Slaganje
Uz pomoć željenog nastavka istisnuti kremu na već izrezane browniese, dekorirati ih svježim malinama, pistacijima i dodacima po želji.
Fotografije: Sweet life by Karla