Princes krafne su jedna od onih slastica koja dokazuje da je u slastičarstvu baš svaki gram važan.
Potrebno
Za kremu
- 500 ml mlijeka
- 10 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 5 žlica oštrog brašna
Za tijesto
- 180 gr glatkog brašna
- 100 ml ulja
- 125 ml vode
- 3 – 4 jaja (ovisno o veličini)
I još
- 1 šlag pjena
- pola vrećice šlagfixa
Postupak
Na početku, precizno izmjerite sastojke za tijesto. Prokuhajte ulje i vodu pa smanjite vatru. Dodajte brašno i kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se lako odvaja od lonca (vrlo kratko traje). Ovo tijesto ostavite da se ohladi i pređite na pripremanje kreme.
Stavite kuhati 250 ml mlijeka s deset žlica šećera i vanilin šećerom. U međuvremenu razdvojite bjelanca i žumanca te izmiješajte žumance s brašnom i preostalih 250 ml mlijeka. Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg. Prokuhano mlijeko dodajte smjesi žumanca i brašna pa kuhajte na pari stalno miješajući pjenjačom dok ne dobijete gustu smjesu poput palente. Na kraju, ručno miješajući dodajte snijeg od bjelanaca. Prekrijte kremu prozirnom folijom (foliju stavite izravno na kremu da se ne bi stvorila korica) i ostavite da se dobro ohladi.
Upalite pećnicu da se ugrije na 200-250 stupnjeva (ovisno o jačini pećnice).
Pripremljenom ohlađenom tijestu dodajte jedno po jedno jaje te nakon svakog dobro izmiješajte ručno ili mikserom. Nakon tri jaja procijenite je li vam smjesa dovoljno kompaktna za oblikovanje te treba li dodavati još jaja. Ukoliko vam se čini da je točno na granici i da treba još malo, dodajte joj još samo jedan žumanjak, a ne cijelo jaje.
Kad ste dobili gustu, ljepljivu smjesu, na lagano namašćen lim za pečenje, žličicom ili slastičarskom špricom za širokim otvorom poredajte male hrpice, ostavljajući između svake dovoljno prostora (jer se u pečenju one dosta rašire). Pecite ih 20-25 minuta na temperaturi 200-250 stupnjeva i u tom periodu ni slučajno ne otvarajte vrata od pećnice kako vam krafnice ne bi pale i izgubile svoj oblik. Nakon toga ih sušite još 10-ak minuta na temperaturi od 150 stupnjeva.
Gotove krafne izvadite iz pećnice. Nakon što se malo prohlade, prerežite na pola. Kremu stavite u slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom pa napunite donju polovicu krafne i poklopite gornjom polovicom. Za kraj, krafne pospite šećerom u prahu.
Napomena
Duljina pečenja ovisit će o veličini krafna – manje krafne će brže biti gotove, dok će većim krafnama biti potrebno više vremena.
Ukoliko želite malo drugačije krafne, možete na kremu dodati još i šlag pjenu.
Umjesto šećera u prahu, preko princes krafni možete preliti i čokoladnu glazuru (u tankim linijama).
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]