Razlika između kestena i maruna nije samo u imenu, već i u boji, veličini te slatkoći ploda.
Kesten (lat. Castanea sativa) je jedna od devet vrsta roda Castanea i predstavnik je porodice bukovki. Postoje arheološki dokazi da je upravo on jedna od prvih namirnica u čovjekovoj prehrani. Ovo dugovječno drvo može dosegnuti visinu od 25 m, a godišnje da preko 200 kg plodova koji dozrijevaju početkom listopada. Plodovi kestena su različitog oblika, mogu biti okrugli, zaobljeni ili plosnati te imaju glatku, sjajnu, smeđu površinu. Smješteni su unutar ježolikog tobolca. Nutritivno su visokovrijedna namirnica. Koriste se za izradu brašna koje talijani i francuzi najčešće rabe u izradi slastica, meda koji se koristi u ljekovite svrhe te različitih slastica od kojih je najpoznatija kesten pire koji se poslužuje sa šlagom.
Marun je oplemenjena sorta kestena. Najviše ga ima u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage pa je poznat i pod nazivom lovranski marun. U odnosu na kesten, marun je veći, svjetlije ljuske koja se lako odvaja te je slađi. U Lovranu marun ima svoju svečanost koja se održava početkom listopada pod nazivom Marunada. Upotreba maruna u slastičarstvu je svekolika. Koristi se u izradi torti, raznih pita, kolača, rolada, pudinga, pjenastih krema, palačinki, fritula, uštipaka te sladoleda.
Fotografije: Pixabay