Za prvi dan nove školske godine donosimo vam recept jedne školarke Marije Prše, koja je svoj šesnaesti rođendan proslavila sjajnom tortom u kojoj je spojila okuse bijele čokolade, jagoda i yuzua.
Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Terina od bijele čokolade
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 burbon vanilin šećer
- 225 g bijele čokolade
- 15 g kakao maslaca
- 85 ml slatkog vrhnja
- 4 listića želatine
Biskvit
- 200 g maslaca sobne temperature
- 170 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 280 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mlijeka
Gel od jagoda
- 200 ml jagoda
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 listić želatine
Žele yuzu
- 20 g yuzu soka
- 15 g glukoze
- 2 listića želatine
I još
- 125 g svježih jagoda, opranih i narezanih na četvrtine
Za ukrašavanje
- jestivo cvijeće, začinsko bilje (ružmarin, menta, timijan…)
Priprema
Terina od bijele čokolade
Prvi dan
500 ml slatkog vrhnja i burbon vaniliju zakuhamo, maknemo s vatre te umiješamo nasjeckanu bijelu čokoladu i kakao maslac. Prebacimo u plastičnu posudu, prekrijemo prozirnom folijom te stavimo u hladnjak na minimalno 12 sati.
Drugi dan
Lisitiće želatine namočimo u hladnoj vodi dok ne omekšaju (nekoliko minuta). Za to vrijeme zakuhamo 85 ml slatkog vrhnja. U još vruće vrhnje stavimo ocijeđenu želatinu te promiješamo.
Smjesu od dana prije potrebno je čvrsto izmiksati. Dio te izmiksane smjese dodamo u toplo vrhnje sa želatinom i promiješamo. Kada je dobro izmiješano, vratimo sve u prvu smjesu i brzo foldamo (foldanje – miješanje preklapanjem, pomoću silikonske špatule) dok se smjese ne sjedine.
Biskvit
Maslac, 170 g šećera i vanilin šećer miksamo dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Dodamo jedan po jedan žumanjak i nastavimo miksati dok se ne udvostruči volumen. Zatim u tu smjesu dodamo prosijano brašno s praškom za pecivo i sa špatulom foldamo. Na kraju umiješamo mlijeko te nastavimo foldati.
U drugoj posudi miksamo bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg, postepeno dodajući 120 g šećera.
Kada je snijeg gotov, mali dio snijega umiješamo u gornju smjesu, pomoću špatule, preklapajući.
I na kraju, tu smjesu ulijemo u snijeg te nastavimo foldati dok se smjese ne objedine.
Od dobivene smjese ispeći 4 kore. Kalup možete obložiti ili papirom za pečenje ili ga jednostavno premazati maslacem i posipati brašnom.
Ako pečete jednu po jednu koru, peče se na 170°C. Kori će biti potrebno desetak minuta da se ispeče.
Možete si pojednostaviti pa ispeći dvije veće kore koje ćete kasnije kada se ohlade, prerezati na pola kako bi dobili ukupno četiri koliko nam je potrebno za ovu tortu. Naravno, ovdje će vrijeme pečenja biti duplo duže. Da li je pečeno, provjerite čačkalicom.
Gel od jagoda
Zakuhati jagode sa šećerom i vanilin šećerom. Kada omekšaju, usitniti ih sa štapnim mikserom te propasirati.
Listić želatine staviti u hladnu vodu na nekoliko minuta da omekša. Zatim ga ocijediti, staviti u još topli pire od jagoda te dobro promiješati. Dvije posude manjeg promjera (zdjelica) od promjera torte obložiti plastičnom folijom, te uliti pire od jagoda unutra. Staviti u zamrzivač na par sati.
Yuzu žele
Zakuhati sok od yuzua s glukoznim sirupom, a listiće želatine staviti u hladnu vodu na nekoliko minuta kako bi omekšali. Kad je yuzu zakuhao, maknemo ga sa štednjaka te u njega umiješamo ocijeđenu želatinu.
Posudu manjeg promjera (zdjelica) od promjera torte obložiti plastičnom folijom, te uliti smjesu yuzua unutra. Staviti u hladnjak na par sati.
Slaganje torte
Na sredinu podloge za tortu nanesite malo kreme te na to stavite prvi biskvit. Sada je on „zalijeplijen“ pa torta neće kliziti. Kremu si podijelite na četiri otprilike jednaka dijela. Tri su nam potrebna za nafilati tortu, a jedan dio će poslužiti za premazati tortu na kraju. Torta je visoka pa je filajte u kalupu, bit će vam lakše i neće nikamo kliziti niti kreme niti biskviti.
Od prvog dijela kreme uzmite polovicu i premažite njome prvi biskvit. Sada izvadite iz zamrzivača prvi gel od jagode, izvadite ga iz posude te ga utisnite u sredinu kreme. Oko gela utisnite trećinu narezanih jagoda. Drugu polovicu prvog dijela kreme stavite preko gela od jagoda i svježih jagoda i poravnajte. Na to stavite drugi biskvit, pa opet pola drugog djela kreme namažite, pa u to utisnete yuzu žele koji ste izvadili iz hladnjaka, okolo posložite drugu trećinu jagoda. Drugim djelom kreme premažete preko yuzua i jagoda. Na to ide treći biskvit, pola trećeg dijela kreme, drugi jagoda gel koji opet utisnemo, utisnemo ostatak jagoda okolo pa premažemo ostatkom kreme. Na kraju ide četvrti biskvit. Torta bi sada trebala odstajati par sati u hladnjaku, a najbolje bi bilo preko noći.
Kad odstoji, izvadite je iz kalupa te premažite ostatkom kreme.
Ukrašavanje
Ova torta ukrašena je jestivim cvijećem i začinskim biljem. Dok je začinsko bilje svježe stavljano na tortu, cvijeće je herbarizirano. Zasigurno se svi sjećate osnovne škole i izrade herbarija. A pitali ste se čemu će nam to u životu služiti.
Cvjetove sam posložila između dva papira, te stavila između težih knjiga. Nakon dva dana promijenila sam nove papire te opet sve vratila među knjige. Nakon tjedan dana cvijeće je bilo spremno za ukrasiti tortu.
Fotografije: Marija Prša
[print_link]