Recept za neodoljive božićne keksiće u obliku Rudolfa s nama je podijelila Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci
Keksi
- 225 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 260 g glatkog brašna
- 30 g kakaa u prahu
- prstohvat soli
Dekoracija
- 200 g mliječne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- M&M bomboni za nos
- jestive čokoladne kuglice za oči
- šarene jestive perlice
Priprema
Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajem. Dodajte brašno, kakao u prahu i sol pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite dva sata u hladnjaku.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 0,5 cm debljine pa izrezujte keksiće u obliku gingermana.
Kekse slažite u lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Prije dekoriranja kekse ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.
Obje čokolade zasebno otopite na pari i premjestite ih u slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu. Ukoliko nemate takve vrećice poslužite se vrećicama za zamrzavanje. Vrećicama odrežite vrh tako da dobijete tanku liniju tamnije čokolade (za crtanje žice od božićnih lampica) i deblju liniju mliječne čoklade (za crtanje glave Rudolfa).
Gingerman keksiće okrenite naopako pa mliječnom čokoladom nacrtajte glavu, uši i rogove Rudolfa. Za nos neka vam posluže M&M bomboni, a za oči dekorativne kuglice na koje samo kapnete malo čokolade! Ukoliko želite da Rudlof ima originalan nos koristite samo crvene M&M bombone ili se igrajte bojama – kako želite!
Za kraj, ne zaboravite na zapetljane lampice oko Rudolfovih rogova! Prošarajte preko rogova malo otopljene čokolade za kuhanje i posipajte ih sitnim, šarenim perlicama!
Prije posluživanja ostavite kekse na suhom i hladnom mjestu da se čokolada osuši!
Fotografije: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]