Stevija se smatra najslađom biljkom na svijetu jer su joj listovi slađi 35 do 45 puta od šećera te sadrže mnoštvo minerala i oligoelemenata.
Kada se listovi stevije ekstrahiraju i pretvore u prah, ona postaje čak 200 do 300 puta slađa od šećera pa se koristi kao prirodni zaslađivač. Za razliku od običnog šećera, ne izaziva stvaranje karijesa, nema kalorija, glikemijskog indeksa niti štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača te je otporna na visoke temperature. Zbog 8 vrsta slada koji se nalaze u njezinom listu, ona ima ljekovito djelovanje te se po kakvoći može usporediti s majčinim mlijekom.
Kada lišće stevije dosegne visinu od pet centimetara, počinje se rezati nakon čega se čisti, a zatim suši na suncu ili u sušilima s toplim zrakom. Zahvaljujući svojim izrazito dobrim svojstvima, ova je biljka izvrstan izbor za dijabetičare, ljude s povišenim krvnim tlakom, prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve one koji izbjegavaju upotrebu rafiniranog šećera.
Fotografija: Pixabay