Uz neosporne blagodati zobenih pahuljica na zdravlje, izvrsna su zamjena za pšenično brašno u raznim slasticama, a keksi od zobenih pahuljica utažit će želju za slatkim.
Zobene pahuljice odavno su omiljen sastojak doručka angloameričkih naroda, a posljednjih se godina i kod nas sve češće spominju kao zdrava namirnica koju treba uključiti u prehranu. Proizvode se valjanjem omekšanog zrnja zobi između valjaka, nagon čega se suše.
Zdravstvene blagodati zobenih pahuljica
Zobene pahuljice sadrže čak 4% polisaharida beta-glukana koji je razlog zašto su zobene pahuljice postale superhrana. Beta-glukan dokazano snižava razinu kolesterola u krvi i smatra ga se snažnim prirodnim aktivatorom imunološkog sustava.
Iako su kalorične (šalica zobenih pahuljica ima 389 kalorija), izuzetno su bogate vlaknima, stoga potiču probavu i smanjuju apetit. Imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da ne povisuju razinu glukoze u krvi i održavaju njegovu stabilnu razinu. Pozitivno djeluju na srce i krvožilni sustav budući da sadrže omega-3 kiseline, kalij i kalcij. Odličan su izvor proteina i ugljikohidrata za sportaše.
Slastice od zobenih pahuljica
Zobena kaša, to jest zobene pahuljice kuhane u mlijeku ili vodi, poznate su kao zdrav i hranjiv doručak. Uz dodatak meda, orašastih plodova, sušenog ili svježeg voća, doručak može postati prvi sladak obrok u danu.
Za doručak će pasati i domaća granola. Zobene pahuljice, sušeno voće, druge sjemenke po želji, med i smeđi šećer zamiješaju se s nekom zdravom masnoćom poput kokosovog ulja pa se smjesa ispeče u pećnici na niskoj temperaturi. Tako pripremljena granola može trajati oko pet dana, a izvrsna je u mlijeku ili jogurtu.
Zobene pahuljice samljevene u zobeno brašno odlična su zamjena za pšenično brašno u raznoraznim biskvitima i slatkim kruhovima, posebno ako se miješa s drugim vrstama brašna, poput integralnog, raženog ili kukuruznog.
Ipak, zobene pahuljice su kraljice zdravih hrskavih keksa koji se mogu spraviti na tisuću načina. Od onih najjednostavnijih, kao onih s bananom i zobenim pahuljicama u jednakim omjerima, do kompliciranijih varijanti, keksi od zobenih pahuljica utažit će glad i želju za slatkim.
Fotografije: Ana Brkanlić, Pixabay