Danas slavimo Svjetski dan čokolade! Na današnji dan 1550. godine čokolada je stigla u Europu te su tako i Europljani mogli u njoj uživati.
Kakaovac se u zemljama Srednje i Južne Amerike uzgaja još od vremena drevnih Azteka i Maja koje su ga uzgajale u vrtovima i od njega pravile obredna pića. Plod im je bio toliko vrijedan da je služio i kao novac. Kristofor Kolumbo je kakaovac donio u Španjolsku na svojim putovanjima, a fratri su Europom proširili glas o ovoj poslastici.
U 17. stoljeću, na dvoru Luja XIV i Marije Terezije topla se čokolada smatrala afrodizijakom, a u Londonu je otvorena prva čokoladarnica. Čokoladi su tada pridavali ljekovita svojstva, pa se čak smatrala i lijekom za tuberkulozu. U 18. stoljeću, čokoladi su prvi put dodani mlijeko i šećer. Za vrijeme industrijske revolucije tehnologija je dopustila masovnu proizvodnju čokolade koja je tada prvi put proizvedena u čvrstom obliku.
Danas je čokolada nezaobilazni sastojak slastičastva. Niti blagotvornost čokolade na zdravlje više nije mit, pa se tako zna da pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sustava. Svaki dan je pravi dan za uživanje u čokoladi, a danas ćemo za slavlje Svjetskog dana čokolade s posebnim zadovoljstvom pripremiti čokoladnu tortu prema receptu koji je s nama podijelila Marijela Kranjec, majstorica slastičarka i vlasnica samostalnog slastičarskog obrta Slastice Medeno Srce.
Fotografija: Pixabay