Kvalitetu hrvatskih čokolada TAMAN Artisan Chocolates prepoznala je i međunarodna udruga Academy of Chocolates koja im je dodijelila brončanu nagradu na natjecanju u Londonu.
Na ovogodišnjem natjecanju održanom u svibnju u Londonu, manufaktura Malo&Slatko, poznata po ručno rađenim čokoladama TAMAN Artisan Chocolates, za svoju je TAMAN 35% mliječnu čokoladu s kokosom, limunom i limunskom travom osvojila brončanu nagradu u kategoriji začinjenih mliječnih čokolada koju joj je dodijelila prestižna međunarodna udruga Academy of Chocolates. U ovoj kategoriji dodijeljeno je ukupno 32 nagrade od kojih su dvije zlatne, šest srebrnih te dvadeset i četiri brončane.
„Ovo priznaje nam puno znači. Naći se u društvu s najboljim svjetskim čokolatijerima, onima koji su nas inspirirali da se počnemo baviti čokoladama, velika je čast.“ komentirao je Stiv Kahlina, čokolatijer i autor nagrađene čokolade.
Udruga Academy of Chocolates osnovana je 2005., s ciljem promoviranja svijesti o razlici između kvalitetnih čokolada i masovnih čokoladnih konditorskih proizvoda te da bi potakla potrošače da „gledaju dalje od pakiranja“. Od 2006. dodjeljuje nagrade The Academy of Chocolate Awards kojima se nagrađuju najbolje svjetske čokolade.
Na ovogodišnjem testiranju zaprimljeno je preko 900 prijava od 190 čokolatijera i proizvođača kvalitetnih čokolada iz 37 različitih svjetskih zemalja.
Stručni žiri, koji se sastoji se članova udruge Academy of Chocolate te preko 100 međunarodnih novinara, chefova, slastičara i stručnjaka za čokoladu i hranu, dodjeljuje zlatne, srebrne i brončane nagrade, ali i posebna priznanja u četiri kategorije: Golden Bean award, Newcomer award, Mott Green Sustainability te Rising Star award. Pored ovih priznanja, ove godine po prvi su put dodijeljene i nagrade u novoj kategoriji Tree to Bar kojom se odaje priznanje ljudima koji čokolade proizvode na farmama kakaovca te time podižu kvalitetu uzgoja kakaovca i omogućuju povrat profita lokalnoj zajednici farmera.
„Natjecanje je vrlo zahtjevno sa strogim pravilima i uvjetima prijave, a u stručnom žiriju sjede neki od najistaknutijih i nagrađivanijih svjetskih chefova, slastičara, čokolatijera, vinskih stručnjaka, kao što su: Sarah Hartnett (nagrađivana slastičarka, ovogodišnja predsjednica žirija), Sara Jayne Stanes O.B.E. (direktorica Royal Academy of Culinary Arts), Chantal Coady O.B.E. (osnivačica tvrtke Rococo Chocolates), Marc Demarquette (čokolatijer poznate trgovine Fortnum&Mason), Sarah Jane Evans (nagrađivana novinarka i supredsjedateljica nagrade Decanter World Wine Awards), Charles Metcalfe (jedna od najcjenjenijih vinskih kritičara u Britaniji)… Pokrovitelj udruge je Michel Roux O.B.E. (svjetski poznati chef s 3 Michelin zvijezdice)…“ – dodao je Stiv Kahlina.
Fotografije: Manufaktura Malo&Slatko