Prije dvije godine ostvario mi se san – posjetila sam otok Capri, a uz prekrasne prizore očaravajućeg otoka, u sjećanju mi je zauvijek ostala i torta caprese – najukusniji simbol tog otoka.
Sastojci
- 250 grama blanširanih badema
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 5 jaja
- 180 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 grama maslaca
- pola čašice ruma
I još
- šećer u prahu
- sladoled od vanilije
Priprema
Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta.
Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se ohladi.
Očišćene i osušene bademe kratko sameljite u mikseru zajedno s polovicom šećera, kako bi bademi ostali krupni.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva s ventilatorom.
Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa žumanjke, zajedno s preostalom količinom šećera i vanilin šećerom, pjenasto umutite. Dodajte im ohlađenu čokoladu i maslac i rum te miješajte najmanjom brzinom dok se sve ne sjedini. U ovu smjesu, ručno miješajući, dodajte samljevene bademe.
Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg pa ih dodajte smjesi ručno miješajući od dolje prema gore.
Smjesu stavite u kalup za torte promjera 26 cm, koji ste poprskali uljem u spreju (ili obložili papirom za pečenje).
Stavite u pećnicu na 5-7 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i nastavite peći, bez otvaranja pećnice još 30-40 minuta. Ukoliko nakon 30 minuta primijetite da još nije gotovo, ali da je jako potamnilo, prekrijte tortu aluminijskom folijom.
Izvadite tortu iz pećnice i pustite da se ohladi. Prije serviranja, pospite je šećerom u prahu te je servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije. Ova se torta čuva izvan hladnjaka.
Napomena
Danas se u dućanima mogu naći već oguljeni bademi, tako da možete kupiti njih i preskočiti prvi korak u pripremi ovih kolača.
Preporuča se da bademe krupno usitnite. Naravno, prema vlastitim željama, mogu se i više usitniti, ali time se gubi karakterističan način izrade ove torte. Također, samo usitnjavanje badema treba brzo obaviti kako oni ne bi pustili svoje ulje.
Prilikom pečenja, pripazite da vam se torta ne presuši. Moguće je da će vama trebati manje vremena, ovisno o jačini vaše pećnice. Torta iznutra mora ostati vlažna.
Iako ova torta stajanjem ne gubi na okusu i kvaliteti, štoviše, prema nekima čak stajanjem postaje bolja, preporučujemo vam da je servirate toplu uz sladoled od vanilije.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]