Jedan od slatkih klasika – Božić, ali i sve važnije proslave apsolutno su nezamislive bez vanilin kiflica.
Potrebno
- 10 dkg blanširanih badema
- 30 dkg glatkog brašna
- 22 dkg maslaca
- 10 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- naribana korica od limuna
I još
- kristal šećer/šećer u prahu
- 2 vanilin šećera
Priprema
Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta. Osušene bademe sameljite.
U zdjeli sjedinite brašno i maslac te toj smjesi dodajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna, očišćene, samljevene bademe i žumanca. Napravite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva (bez ventilatora).
Izvadite tijesto iz hladnjaka, uzimajte malo po malo tijesta i oblikujte kiflice te ih poredajte na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pripazite da između svakog keksića ostavite malo prostora jer se oni u pečenju prošire. Pecite ih nekoliko minuta dok se na krajevima lagano ne zarumene. U jednoj posudi pripremite smjesu kristal šećera i vanilin šećera pa gotove kifice dok su još tople uvaljajte u tu smjesu.
Dobro zatvorene u metalnoj kutiji, vanilin kiflice mogu trajati i oko dva tjedna.
Napomena
Danas se u dućanima mogu naći već oguljeni bademi, tako da možete kupiti njih i preskočiti prvi korak u pripremi ovih kolača.
Umjesto kristal šećera za valjanje gotovih kiflica možete koristiti šećer u prahu.
Ukoliko vam se tijekom oblikovanja kiflica tijelo počne topiti, vratite ga nakratko u hladnjak.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]