Proteklog se vikenda u Pragu održalo europsko polufinale međunarodnog natjecanja kuhara i slastičara Global Chefs Challenge, a hrvatske predstavnice u slastičarskom dijelu natjecanja ostvarile su veliki uspjeh osvojivši treće mjesto.
Sanja Grahek Buršić i Barbara Pol na Global Pastry Chefs Challengu svojom su tortom i desertom oduševile žiri i osvojile treće mjesto. Bolji od njih bili su tek predstavnici Italije i Španjolske.
Ostvarenje ovog velikog uspjeha oduševilo je naše slastičarke, a Sanja Grahek Buršić za naš je portal rekla: „Ovo natjecanje je bilo prelijepo iskustvo, kako za mene, tako i za Barbaru. Mnogo novih stvari smo vidjele i mnogo novih ljudi upoznale i još k tomu svemu osvojile treće mjesto. S obzirom na to da nam je to tek prvo natjecanje, mi smo presretne. Sva ona nervoza i pripreme su se isplatile. Želimo zahvaliti Hrvatskom kuharskom savezu što nam je omogućio ovo prelijepo iskustvo da možemo obući uniformu s kvadratićima i stati ponosno pred našu zastavu.“
Podsjetimo, na ovom su natjecanju slastičari morali pripremiti čokoladnu tortu težine između 1,00 i 1,20 kg i desert po izboru za šest ljudi serviran na tanjurima, s minimalno dvije komponente od kojih je jedna morala biti pečena. Ukupno vrijeme pripreme bilo je 3 sata i 30 minuta, a torta je trebala biti prezentirana nakon prva dva sata.
Ovo natjecanje, čiji je organizator WACS (Svjetsko udruženje kuharskih saveza), međunarodno je natjecanje za kuhare, mlade kuhare i slastičare koje se održava svake dvije godine, a ove je godine Hrvatska prvi put imala predstavnike u sve tri kategorije. Natjecanje u Pragu predstavljalo je kvalifikacije za svjetsko natjecanje koje će se održati sljedeće godine u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru, a na kojem naši predstavnici ipak neće sudjelovati jer na svjetsko natjecanje idu samo najbolji iz svake kategorije. S obzirom na to da prema kriterijima WACS-a Hrvatska pripada južnoj Europi, naši su se predstavnici u polufinalu natjecali s predstavnicima Cipra, Italije, Malte, Španjolske, Portugala, Slovenije i Turske, dok se ostale države iz regije nisu odazvale pozivu.
Spomenimo još i to kako su najveći hrvatski uspjeh na ovom natjecanju ostvarili Varaždinci kuhar Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Sambolek koji su osvojili drugo mjesto u kategoriji Global Chefs Challenge. Bolja od njih bila je tek Italija. U kategoriji Hans Bueschens Junior Chefs Challenge za kuhare do 23 godine treće mjesto pripalo je našim predstavnicima: kuharici Ana-Marii Stanković i njezinom pomoćniku Marku Kovačeviću.
Fotografije: Hrvatski kuharski savez