Recept za ukusne i zdrave cupcakese od borovnice s nama je podijelila Nikolina Dianežević s bloga The Slice of Life i The Slice of FIT Life.
Sastojci (za oko 12 komada)
Za cupcakese
- 150 g zobenog brašna (ili sitno samljevenih zobenih pahuljica)
- 100 g rižinog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 115 g kokosovog ulja
- 1,5 žlica meda
- 1 jaje
- 60 g grčkog jogurta
- 180 ml bademovog ili zobenog mlijeka (ili nekog drugog po želji)
- 1 žličica arome vanilije
- 125 g borovnica (zamrznutih ili svježih)
Za kremu i dekoraciju
- 350 g posnog sira glatke teksture
- 25 g kokosovog ulja
- 1 žličica meda
- 1 žličica arome vanilije
- Borovnice i kokosov čips po želji, za dekoraciju
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: zobeno brašno, rižino brašno, prašak za pecivo, sodu i prstohvat soli. Pećnicu ugrijte na 175°C.
- Kokosovo ulje otopite na laganoj vatri pa maknite s vatre, umiješajte i med te pomiješajte pjenjačom. Dodajte tome i mlijeko, jogurt, aromu vanilije te razmućeno jaje.
- Mokre sastojke kratko pomiješajte sa suhima, tek toliko da se povežu. Kuhačom umiješajte i borovnice (ako koristite smrznute, ne morate ih odmrzavati).
- Koristite silikonski lim za pečenje muffina, a ako nemate takav, samo obložite običan lim za muffine papirnatim košaricama. Udubine napunite do ¾ visine smjesom. Pecite u ugrijanoj pećnici oko 20-25 minuta. Pečene muffine ostavite da se ohlade.
- Za kremu pomiješajte posni sir (koji mora biti bez grudica), otopljeno kokosovo ulje, med i aromu vanilije. Time punite slastičarsku vrećicu te istisnite kremu na ohlađene muffine. Krema mora biti čvrste konzistencije, ako nije, stavite je par minuta u hladnjak. Ukrasite s po par borovnica i sušenim kokosovim čipsom, po želji.
- Ova slastica ne sadrži bijelo pšenično brašno i ima manju količinu glutena zbog korištenja zobenog brašna tj. samljevenih zobenih pahuljica. Ne sadrži bijeli šećer nego malo meda, a umjesto eventualnih maslaca ili margarina korišteno je ekstra djevičansko kokosovo ulje visoke kvalitete.
Cupcakesi nisu baš pogodni za držanje u hladnjaku jer postanu pretvrdi. Eventualno ih izvadite pola sata prije konzumacije kako bi „otpustili”.
Fotografije: The Slice of FIT Life
[print_link]