Ove se godine u Stonu održava osmi po redu Kinookus Food Film Festival na kojem će posjetitelji svoja nepca moći zasladiti slasticama koje će za njih, prema receptu Jadranke Ničetić, pripremiti dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić.
Od 7. do 10. rujna 2017. u Stonu će se pod općom temom Jedenjaci: putovanje kroz nasljeđe hrane Dubrovačke Republike, održati osmi po redu Kinookus Food Film Festival. Kroz šest različitih sekcija posjetiteljima će se predstaviti bogato materijalno i nematerijalno naslijeđe hrane (food heritage) Dubrovačke Republike te njegov suvremeni, kulturni, društveni i gospodarski potencijal.
Kinofokus sekcija donosi predstavljanje knjige dr. sc. Jasenke Maslek Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću, predavanje krajobrazne arhitektice Anite Trojanović Od kamena u polju, do kamena u pjatu te okrugli stol na temu Revitalizacija nasljeđa hrane Dubrovačke Republike na kojem, među ostalima sudjeluje i Jadranka Ničetić, autorica knjige Dubrovački komini. Na degustacijama kojima su popraćeni susreti u ovoj sekciji moći će se isprobati dvije tradicionalne dubrovačke slastice – Turban od mirodija te Dubrovački budim za koje je Jadranka Ničetić prikupila recepte, a koje će izraditi dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić.
Program ovogodišnjeg Kinookusa donosi još i filmsku sekciju Okušavanje publika u Stonu i Malom Stonu, zatim Kinopokus – sekcijiu kreativnih radionica za mlade, Kinolokus – tržnicu eko i tradicijskih proizvoda te sekciju Nevigjeno u kojoj se biciklima prolazi kroz povijest proizvodnje hrane u Stonu i okolici iz vremena Dubrovačke Republike.
Za kraj, organizatori najavljuju i zanimljiv glazbeni program u sekciji Gramoston koja će posjetiteljima omogućiti uživanje u filmskoj glazbi te ples i zabavu. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici festivala.
Fotografije: Kinookus