Nakon što nas je prošli tjedan sladila raspuklicama s kestenom, Alica Bjeli Duduković nam danas donosi novi kreativni recept za raspuklice – onaj kojemu je dodala štih poznatih ‘after-eight’ pralina.
Sastojci
- 100 g čokolade sa 70% kakaa
- 100 g čokolade s 43% kakaa
- 120 g maslaca
- 7 g čaja od mente (ne u vrećicama)
- 45 g kakaa u prahu
- 200 g glatkog brašna
- 70 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ¼ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
I još
- kristal šećer
- šećer u prahu
Priprema
Obje vrste čokolade i maslac otopite na laganoj vatri. Prohladite.
Mentu stavite u električni mlinac za kavu i usitnite u prah. Prosijte kroz sito ili cjedilo i ostavite sa strane.
Prosijte kakao prah te obje vrste brašna i ostavite sa strane.
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prstohvat soli te ohlađenu čokoladu i maslac. Umutite u jednoličnu smjesu.
Smjesi dodajte prašak za pecivo i sve ostale suhe sastojke. Umiješajte (ne mutite) špatulom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu umotajte u prozirnu foliju te ju ostavite u hladnjaku sat vremena (možete i duže).
Zatim pripremite dva tanjura, jedan s kristal šećerom, a drugi sa šećerom u prahu.
Od smjese otkidajte kuglice veličine oraha, prvo ih uvaljajte u kristal šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
Redajte kuglice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15 minuta u već zagrijanoj pećnici na 190°C.
Izvadite iz pećnice pa ohladite na rešetki.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković