Ovaj se aditiv najčešće koristi u slastičarstvu i pekarstvu, a uskoro će njegova upotreba u Europi biti potpuno zabranjena.
U listopadu 2021. je Europska unija odobrila prijedlog Europske komisije da se od 2022. zabrani upotreba aditiva E171, odnosno titanovog dioksida u hrani.
Sada, tri mjeseca kasnije objavljena je uredba kojom se utvrđuje da se sva hrana proizvedena s ovom tvari, a prije 7. veljače kada je službeni dan stupanja ovog propisa propisa na snagu, može staviti na tržište do zaključno 7. kolovoza 2022.
Ovo je mjera dugoočekivana s obzirom na činjenicu da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) već u svibnju 2021. presudila da se E171 ne može smatrati sigurnim jer se ne može isključiti probleme s genotoksičnošću nakon konzumiranja hrane koja ga sadrži.
Podsjetimo, ovaj se aditiv, koji je u Francuskoj zabranjen već od 2020., koristi kao bojilo za hranu i to uglavnom u slastičarstvu i pekarstvu, no dostupan je i u kozmetici i lijekovima.
Izvor: So good magazine