Sutra ćemo upaliti prvu adventsku svijeću, a umjesto uobičajenog vijenac, ove godine možete razveseliti svoje ukućane slatkim vijencem od keksića napravljenom po receptu Tihane Koprek s bloga Just Cake The Cupcake.
Sastojci
Keksići
- 170 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 mahuna vanilije
- 280 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
Ukrašavanje i pečenje
- kalup za zvijezdice i kružić*
- kalup za torte promjera 26 cm za izrezivanje obruča*
- kalup promjera 18 cm za izrezivanje sredine*
- za to vam može poslužiti što god imali doma
Po želji
- bijela čokolada
- čokolada za kuhanje
- jestive šljokice – šećeri u boji
- fondan
- vrećica za zamrzavanje ili slastičarska vrećica
Priprema
U mikseru miksati maslac i šećer da se povežu, oko 5 minuta. Ugasiti mikser i silikonskom špatulicom malo pokupiti mješavinu sa strane posude.
Dodati jaje i miksati. Sjemenke pola mahuhe vanilije također dodati i nastaviti miksati cca 2 minute.
Suhe sastojke pomiješati. Mikser smanjiti na nižu brzinu i lagano dodavati brašno dok se sve ne poveže. Između dva papira za pečenje razvaljati tijesto veličine jednog lima za pečenje i ostaviti u hladnjaku na 1 sat.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i iz hladnjaka izvaditi masu za keksiće i rezati sljedeće:
1 veliki krug s kalupom promjera 26 cm + u taj isti krug utisnuti kalup 18 cm da ispade obruč za vijenac
4 kruga promjera svijeća
4 manje zvjezdice
4 veće zvjezdice
Sve posložiti na lim za pečenje i peći 10 minuta, dok rubovi ne porumene. Ostaviti na plehu da se ohlade i očvrste.
I sad možemo na najzabavniji dio – ukrašavanje. Dat ću vam nekoliko savjeta i fotografija kako sam ja napravila jer sam koristila ono što sam već imala doma.
Veliki obruč postavite na tanjur ili poslužavnik na kojoj će stajati. Rastopila sam bijelu čokoladu, stavila u vrećicu za zamrzavanje te odrezala jedan vrh i ukrasila donji dio obruča.
Svaki keksić sam obrubila bijelom čokoladom i posipala jestivim šljokicama.
Zapamtite da vam bijela čokolada služi kao lijepilo, pa svaki keksić tako pričvrstite na vijenac.
Sve ostaje na vama, a ja sam radila sljedeće: na jedan okrugli keksić sam čokoladom zalijepila svijeću. To sam zalijepila čokoladom na zvijezdu, a zvijezdu na obruč. I tako na sve četiri strane. Ostatak sam ukrasila čokoladom za kuhanje, isto kako i s bijelom kao i par snježnih pahuljica od fondana.
Fotografije: Just Cake The Cupcake
[print_link]