Za sve obožavatelje After Eight čokoladica ovo je neizbježan desert, a recept za njegovu izradu donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
(dimenzije lima za pečenje 40 × 30 cm)
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 40 ml ulja
- 60 g mekog brašna
- 20 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
Krema
- 250 g mascarpone sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žličice arome mente
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g sjeckanih After Eight čokoladica (18 kom.)
- malo prehrambene zelene boje (po želji)
Glazura
- 150 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
Dekoracija
- 100 ml slatkog vrhnja
- malo prehrambene zelene boje (po želji)
- After Eight čokoladice
- listići svježe mente
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa mikserom izmiksajte u čvrst snijeg postepeno dodavajući šećer i vanilin šećer. Miksajte dok se sav šećer ne otopi.
Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumajnce i ulje u tankom mlazu. Na kraju dodajte prosijanu mješavinu suhih sastojaka: brašno, kakao i prašak za pecivo pa lagano pjenjačom sjedinite.
Uzmite lim za pečenje dimenzija 40 × 30 cm, obložite ga papirom za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Biskvit vrlo kratko ohladite pa ga zajedno s papirom još vrućeg zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.
Krema
Izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu i aromom mente. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u čvrst šlag i ručno dodajte u mascarpone. Sjedinite žlicom.
Na kraju dodajte sitno sjeckane After Eight čokoladice i po želji malo prehrambene zelene boje pa sve dobro sjedinite žlicom u pjenastu kremu.
Savjet: After Eight čokoladice ćete lakše isjeckati ako ih prethodno stavite malo u hladnjak.
Odmotajte ohlađeni biskvit, odstranite papir i nanesite kremu. Poravnajte špatulom i pažljivo zavijte u roladu. Roladu omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da se ohladi barem sat vremena.
Glazura
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite ga s vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi. Prohladite i prelijte roladu glazurom. To ćete najlakše napraviti na žici za hlađenje tako da višak čokolade može iscuriti na papir koji ste podmetnuli ispod.
Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, a zatim ukrasite slatkim vrhnjem, After Eight čokoladicama i listićima svježe mente.
Dobar tek.
Fotografije: Mystic Cakes