Na blogu Tirkizna autorice Ane Raguž pronašli smo divan recept za mascarpone tortu.
Sastojci
Biskvit
- 125 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera
- 3 jaja
- 50 g mljevenih oraha
- 50 g preprženih i samljevenih badema
- 50 g suhih smokava (opcija)
- 100 g brašna
- 1,5 žličice praška za pecivo
- korica jedne naranče
- 2 žlice ruma
- prstohvat soli
Preljev za biskvit
- sok jedne naranče
- 1 vanillin šećer
Krema
- 5 listova želatine
- sok jedne naranče
- 1 vanillin šećer
- 400 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
Krokant
- 100 g šećera
- 100 g badema
Priprema
Biskvit
Pjenasto izradite maslac sobne temperature sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak dok sve ne postane fina krema. Zatim dodajte mljevene orahe, bademe i nasjeckane suhe smokve (ako želite), brašno s praškom za pecivo, koricu naranče, rum i prstohvat soli. Sve sjedinite.
U jednoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih špatulom umiješajte u pripremljenu smjesu. Ne koristite mikser.
Pripremite kalup promjera 22 – 24 cm. Obložite ga papirom za pečenje. Ulijte smjesu u kalup.
Upalite i ugrijte pećnicu na 175°C. Pecite biskvit 20 minuta (svakako provjerite čačkalicom da li je gotov). Ohladiti.
Preljev
Ohlađeni biskvit preliti preljevom: pomiješajte sok naranče i vanilin šećer, zagrijajte u lončiću kratko dok se ne otopi šećer i prelijte preko biskvita.
Krema
Namočite list po list želatine u zdjeli hladne vode. Sok od naranče stavite u mali lončić s vanilin šećerom i zagrijte na vatri. Ocijedite želatinu od viška vode i rastopite u toplom soku od naranče.
Izradite mascarpone sir kratko, mikserom i umiješajte ohlađeni sok od naranče. Sjedinite.
Istucite slatko vrhnje u čvrsti snijeg i dodajte mu pri kraju šećer u prahu. Umiješajte žlicu po žlicu slatkog vrhnja u kremu od mascarponea. Sve lijepo sjedinite u kompaktnu kremu (možete i mikserom, ali na manjoj brzini).
Kremu ravnomjerno namažite preko bisvita. Ohladite najmanje 6 sati.
Krokant
Pripremite jedan masni papir za pečenje na kojem će se krokant hladiti.
U tavu s debljim dnom dodajte šećer i otopite ga na vatri, bez miješanja. Kada dobijete svijetlu boju karamela dodajte bademe. Isključite vatru, ali bademe nastavite miješati dok ne počnu fino mirisati (maksimalno dvije minute). Smjesu istresite na pripremljeni papir i poravnajte koliko možete. Ohladite. Ohlađeni krokant usitnite u multipraktiku. Pospite po vrhu ohlađene torte (možete i stranice).
Fotografija: Tirkizna