Budući da previsok unos šećera može uzrokovati brojne probleme i bolesti koje se nastavljaju kroz cijeli život, američki poljoprivredni dužnosnici predlažu smanjenje unosa šećera, odnosno promjenu namirnica koje djeca konzumiraju.
Američki poljoprivredni dužnosnici početkom veljače predložili su nove standarde prehrane za školsku djecu, koji uključujući prva ograničenja dodanih šećera, s naglaskom na zaslađenu hranu poput žitarica, jogurta, aromatiziranog mlijeka te peciva za doručak.
Ministar poljoprivrede Tom Vilsack najavio je i plan kojim se nastoji značajno smanjiti natrij u obrocima koji se poslužuju školskoj djeci.
Njihov je cilj poboljšanje prehrane te usklađivanje s američkim prehrambenim smjernicama u programu u kojem se svakodnevno poslužuje doručak za više od 15 milijuna djece te ručak za gotovo 30 milijuna djece.
Prva ograničenja dodanih šećera krenut će u školskoj godini 2025./2026., redukcijom hrane s visokim udjelom šećera na najviše dva puta tjedno za doručak.
Tako će do jeseni 2027. dodani šećeri u školskim obrocima biti ograničeni na manje od 10 % ukupnih kalorija tjedno za doručak i ručak.
Zdravstveni stručnjaci kažu kako smanjenje unosa šećera i soli pomaže u smanjenju rizika od bolesti kod djece koje uključujuću pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak i brojne druge probleme koji se često nastavljaju u odrasloj dobi.
Izvor: apnews.com
Fotografija: Canva