Radujemo se svakom novom projektu s potpisom Ana-Marije Bujić s bloga Da mi je nešto slatko, osobito kad se radi o isključivo slatkom projektu. Baš takva je i Sasvim mala božićna koju smo pobliže upoznali u razgovoru s autoricom.
Postoje osobe s naše blogerske scene koje doista nije potrebno dodatno predstavljati. Jedna od njih je i Ana-Marija Bujić, autorica jednog od najdugovječnijih hrvatskih blogova Da mi je nešto slatko, kojeg je pokrenula prije više od desetljeća, onda kada je hrvatska gastro blogerska scena bila još u povojima.
U međuvremenu je Ana-Marija svoju ljubav prema kuhanju i pripremanju slastica okrunila otvaranjem restorana Pantarul, ali i izdavanjem dviju kuharica, What’s cooking in Dubrovnik? i Pantarul doma u hrvatskom i engleskom izdanju. Upravo je hrvatsko izdanje te kuharice obradovalo jednu našu čitateljicu u sklopu našeg darivanja „Odbrojavanje do Adventa na Slatkopediji“, a ono pak što je obradovalo nas u istom periodu bila je Ana-Marijina objava da će svjetlo dana uskoro vidjeti njezina nova, prva u potpunosti slatka, kuharica nazvana Sasvim mala božićna kuharica.
Suprotno naslovu, riječ je o ne baš maloj kuharici koja donosi četrdeset slatkih recepata za božićni period, ali i neke savjete za uspješnu pripremu slastica, kao i ideje za razne dekoracije.
U međuvremenu je ova kuharica izašla iz tiska i brojni primjerci već su na putu do svojih novih vlasnika, a mi smo iskoristili pet minuta Ana-Marijinog slobodnog vremena između pakiranja narudžba kako bismo saznali što nas točno čeka na stranicama ovog novog slatkog izdanja, kako je izgledala priprema božićnih recepata na ljetnim temperaturama, kao i koja joj je omiljena božićna slastica.
Društvene su mreže ovih dana preplavljene objavama o vašem najnovijem projektu – Sasvim maloj božićnoj kuharici. Možete li nam reći nešto više o ovom izdanju – kad se rodila ideja za stvaranje ovakvog izdanja?
Ideja je nastala vrlo spontano i ovaj put bez ikakvog plana! Naime, u sklopu besplatnog newslettera koji šaljem svojim pretplatnicima svaki mjesec kreiram i male tematske knjižice s receptima. Počela sam razmišljati o tome kako bi bilo lijepo da božićni PDF bude bogatiji i malo pomalo, kako je pothvat rastao, tako sam poželjela da te recepte svi možemo držati u rukama, na papiru.
Koliko smo uspjeli shvatiti, brojne ste recepte pripremili tijekom ljeta. Koliki je izazov bio prebaciti se u božićno raspoloženje na + 30 u zraku?
Da, ova se knjižica pripremala nekoliko mjeseci u potpuno ne-božićno vrijeme i u nekim mi je trenucima bilo vrlo smiješno vidjeti samo sebe okruženu lampicama i borićima, a na nogama japanke! Nije mi to doduše bilo teško jer sam veliki ljubitelj božićnih blagdana i svega što oni sa sobom nose.
Iako joj je naziv Sasvim mala božićna kuharica, broj stranica otkriva da i nije baš riječ o maloj kuharici. Koliko je ukupno recepata uvršteno u ovu kuharicu?
Za taj sam se naziv odlučila jer mi je u usporedbi s dosadašnjim kuharicama na kojima sam radila ova doista mala. Ali u stvarnosti nije ona zapravo toliko mala. Dapače, u kuharici ima 40 slatkih recepata i vjerujem da je to sasvim dovoljno da nekoga razveseli pod borom ili da si nekim idejama ljudi upotpune blagdanski repertoar.
Po kojem ste principu birali recepte – radi li se o omiljenim obiteljskim receptima, onima koje ste sami osmislili, nekima koje ste slučajno otkrili…?
Željela sam lijepo zaokružiti božićnu priču: ima klasičnijih recepata na koje smo svi navikli, ima nekih novih koji se dobro uklapaju u naše tradicije, ali ipak donose dašak novog, ima nekoliko svečanijih torta i kolača te cijeli niz jestivih sitnica koje možemo pripremiti i njima razveseliti drage nam ljude.
Što nas još, osim recepata, očekuje na stranicama vašeg najnovijeg izdanja?
Osim recepata, ima i savjeta za uspješnu pripremu slastica, a tu je i nekoliko ideja za jednostavne blagdanske ukrase koje možemo lako urediti sami kod kuće, uz pomoć dječice ili za opuštanje.
Zbog pandemije koronavirusa, onemogućena je promocija kuharice na način koji nam je inače svima poznat i blizak. Planirate li možda neku virtualnu promociju na kojoj bi svi zainteresirani mogli saznati nešto više o vašoj kuharici?
Zasad nemam promociju u planu. Kad bude neki novi projekt i kad budemo imali uvjete za to, nadoknadit ćemo, nadam se! Zasad se „družim” svakodnevno u inboksu s ljudima koji su zainteresirani za knjigu, na stranici se može prelistati jedan isječak da se stekne dojam o sadržaju i tko god ima pitanja o Maloj, rado odgovaram!
Tko je, osim vas, zaslužan za to da će brojni čitatelji ovaj Božić moći sladiti po vašim receptima? Je li i vaša kći Karmen imala svoju ulogu u stvaranju ovog slatkog, blagdanskog izdanja?
Zaslužna je cijela moja obitelj koja uvijek pruža punu podršku kad god se upuštam u neki novi projekt. Za samoizdavaštvo treba puno upornosti, truda i vremena pa je razumijevanje okoline sastojak bez kojeg ne ide. Od Karmen sam ovaj put zapravo i skrivala što radim jer joj nisam željela pokvariti čaroliju blagdana kad stignu. Mi odrasli možemo razumjeti proces i boriće u kolovozu, ali djetetu blagdani počinju u trenutku kad se okiti stan i kad miriše iz pećnice. Nikako joj to nisam željela uskratiti pa sam sav vidljiv posao pripreme i fotografiranja obavljala dok je ona bila u vrtiću ili dok je spavala. Zato smo zajedno napravile samo jedne kekse za jedno završno snimanje i naši blagdani sad tek kreću!
Za kraj vas nećemo pitati što nam novo spremate jer smo sigurni da ćete nas o tomu pravovremeno obavijestiti, ali nam bez razmišljanja otkrijte koji je vaš najdraži slatki božićni recept?
Sasvim klasično – vanilin kiflice! Prhke, vanilijaste i neodoljive. To je kolačić koji obožavam i za koji treba imati „ruku” i znati kako ga lijepo oblikovati i u kojem trenutku je pravi čas za oblaganje šećerom: prerno i pucaju, prekasno i neće se uhvatiti. Na drugom je mjestu orahnjača, a slijede je londoneri. Blagdane najviše vezujem za te neke klasične okuse djetinjstva.
Fotografije: Ana-Marija Bujić