Ana Raguž s bloga Tirkizna donosi nam recept za tortu s bademima, bijelom čokoladom, marcipanom i marelicama, odličnu za uživanje u okusu zadnjih ovogodišnjih plodova marelice.
Sastojci
Biskvit
- 115 g bjelanjaka
- 80 g šećera
- 70 g mljevenih badema
- 25 g brašna
Krema
- 150 g bijele čokolade
- 70 g marcipana
- 300 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
Karamelizirane marelice
- 500 g marelica
- 2 vanillin šećera
- grančica lavande
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite kalup promjera 20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Zatim miksajte bjelanke te čim se počnu pjeniti dodajte malo po malo šećera. U čvrsti snijeg špatulom lagano umiješajte mljevene bademe i brašno. Dobivenu smjesu ulijte u kalup, poravnajte i stavite u pećnicu na 15 do 18 minuta, dok biskvit ne dobije zlatno žutu boju. Izvadite ga iz pećnice te ohladite.
Krema
Otopite čokoladu na pari pa u nju dodajte marcipan i dobro izradite da dobijete homogenu smjesu. Smjesi dodajte žlicu po žlicu mascarpone sira dok se sve lijepo ne sjedini. Od slatkog vrhnja napravite čvrsti snijeg pa dodajte žlicu po žlicu u prethodnu smjesu. Kalup obložite acetatnom folijom (ako ju imate) pa na biskvit dodajte kremu. Poravnajte i stavite u hladnjak na barem dva sata prije nego posložite marelice na kremu.
Karamelizirane marelice
Marelicama ogulite kožu, prerežite ih na pola, odstranite košticu i izrežite svaku polovicu na tanke kriške (ne pretanke jer će se raspasti). Stavite marelice u lončić, dodajte vanilin šećer i grančicu lavande. Kuhajte na laganoj vatri dok marelice ne omekšaju, ohladite i maknite lavandu. Ohlađene kriške marelice posložite po vrhu stisnute kreme pa ostavite u hladnjaku preko noći da se torta u potpunosti stisne.
Fotografija: Tirkizna