Blog Tirkizna prava je mala riznica divnih slatkih recepata, a s ove nam adrese danas stiže recept za roladu s jagodama, bijelom čokoladom i pistacijom – pogledajte kako ju je pripremila autorica Ana Raguž.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 70 g šećera
- 15 g paste od pistacija
- 2 bjelanjka
- 30 g šećera
- 50 g brašna
Krema
- 1 listić želatine
- 150 g bijele čokolade
- 120 ml tekućeg slatkog vrhnja
- 50 g paste od pistacija
- 350 g tučenog slatkog vrhnja
- 100 g jagoda
Sirup za biskvit
- 30 g šećera
- 30 ml vode
- 1 žlica Grand Marniera
Priprema
Biskvit
Miksajte jaja i žumanjke sa 70 g šećera 5 do 10 minuta dok ne dobijete finu bijelu kremu. Dodajte pastu od pistacija i sve sjedinite.
U drugoj posudi miksajte bjelanjke sa 30 g šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Sjedinite bjelanjke sa žutom kremom, lagano špatulom, nikako ne miksajte. Prosijte brašno i sve sjedinite.
Pripremite kalup za biskvit. Obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu za biskvit.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite biskvit 12 minuta na 180°C. Pečeni biskvit prebacite na novi papir za pečenje. Zatim pažljivo skinite papir za pečenje u kojem se pekao. Pustite da se malo prohladi, pa ga pokrijte prozirnom folijom da se ne suši.
Krema
Potopite listić želatine u jednu zdjelu hladne vode. Izlomite čokoladu u jednu zdjelu.
U jednom lončiću zakuhajte 120 ml slatkog vrhnja do vrenja, maknite s vatre i prelijte po čokoladi da se otopi. Miješajte da se čokolada potpuno otopi. Ocijedite želatinu od viška vode i ubacite u toplu čokoladu da se otopi. Sve promiješajte. Prekrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim kratko stavite u hladnjak.
Istucite 350 ml slatkog vrhnja u čvrti snijeg. Izvadite kremu od bijele čokolade i umiješajte pastu od pistacija. Potom dodajte žlicu po žlicu tučenog slatkog vrhnja (ne miksajte, već špatulom lagano umiješajte).
Jagode operite i odstranite im peteljke. Narežite na manje kockice.
Slaganje
Biskvit premažite sa sirupom za biskvit (šećer rastopite u toploj vodi i dodajte liker).
Biskvit premažite kremom (ostavite rubove bez kreme), po kremi rasporedite jagode i pažljivo zarolajte. Ostavite roladu pola sata u zamrzivaču, a nakon toga minimalno 6 sati u hladnjaku do konzumiranja.
Napomena
Ostavite dio kreme (ionako će vam je biti previše) za ukrašavanje gornjeg sloja rolade. Ukrašavanje gornjeg sloja ostavite za sljedeći dan ili za nekoliko sati kada se rolada stisne. Roladu ukrasite kremom, polovicama jagoda i sjeckanim neslanim pistacijama.
Fotografija: Tirkizna