Naša novinarka Iva Lukač donosi vam recept za božanski mekanu, laganu i jednostavnu „anđeosku“ slasticu, popularnu u Americi.
Sastojci
- šalica brašna
- 10 bjelanjaka
- 1 i pol žličica octa
- 1 šalica šećera
- ¼ žličice soli
- 1 ½ žličice ekstrakta vanilije
- ½ žličice ekstrakta badema
Priprema
Prosijte brašno i ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli tucite bjelanjke oko minutu pa dodajte ocat. Nastavite tući i polako dodajte šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg. Potom dodajte ekstrakte i još jednom kratko tucite.
Bjelanjke lagano prebacite u veću posudu, dodajte polako prosijano brašno i lagano špatulom izmiješajte smjesu.
Smjesu pažljivo i lagano izlijte u nenamašćeni kalup (za kuglof ili nešto slično). Pecite oko 35 – 40 minuta na 180 stupnjeva. Kolač bi trebao dobiti zlatnu boju.
Pečen izvadite iz kalupa, ohladite i pospite šećerom u prahu ili dodajte po želji nekakav preljev.
Napomena
Ovisino o tome koliko slatko volite, slobodno sami dozirajte šećer. Isto tako, možete dodati i do 12 bjelanjaka, ali nemojte manje od 9. U orginalnim verzijama se stavlja cream of tartar (weinstein), ali nećete imati problema ako stavite ocat. Uz ovu laganu poslasticu odlično ide sladoled, različiti preljevi, glazure – izbor je na vama. Ja sam odabrala kupine koje su sada prekrasne i svježe.
Fotografija: Iva Lukač
[print_link]