Nakon dužeg vremena na portal nam stiže recept s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić koje nas danas časte tortom od borovnica s profitelorima.
Sastojci
(za obruč za pečenje ᴓ 26 cm, visine 8- 10 cm i obruč za pečenje ᴓ 24 cm)
Kora od prhkog tijesta
- 130 g glatkog brašna
- 80 g maslaca
- 40 g šećera
- 1 žumanjak
Biskvit
- 2 jaja (M)
- 40 g šećera
- prstohvat soli
- 40 g glatkog brašna
Krema
- 150 g borovnica
- 500 g sira s borovnicama
- 150 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 4 žumanjka
- 8 listića želatine
- 1 bio-limun
- 500 g slatkog vrhnja
- 250 g mini profiterola (iz supermarketa, zamrznutih)
I još
- 2 velike žlice marmelade od borovnica (alternativa marmelada od marelica)
- 300-350 g borovnica
- bezbojni preljev za torte
Priprema
Kora od prhkog tijesta
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena (u međuvremenu ispeći biskvit). Potom razvaljati tijesto kružno, ᴓ 26 cm i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12 minuta tj. dok kora ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Biskvit
Pećnicu zagrijati na 180°C. Obruč za pečenje (ᴓ 24 cm) obložiti papirom za pečenje. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke, sol i šećer izmiksati u čvrsti snijeg (pritom šećer postepeno dodavati). Umiješati žumanjke i na kraju prosijano brašno. Masu izliti u prethodno pripremljeni obruč i peći ca. 12 – 15 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Slaganje
Koru od prhkog tijesta položiti u malo viši obruč ᴓ 26cm, premazati ga s 2 velike žlice marmelade od borovnica (ako nemate pri ruci, uzeti neutralnu marmeladu kao npr. od marelica). Na to staviti biskvitnu koru.
Krema
Borovnice oprati, posušiti. Potom ih pirirati i pasirati. Želatinu namočiti u u hladnoj vodi ca. 5 – 7 minuta. Mlijeko, šećer i žumanjke, uz neprestano miješanje, zagrijati na pari do ca. 85°C. Skloniti s izvora topline i umiješati i otopiti želatinu. Ostaviti da se ohladi na oko 28°C. Voćni sir sjediniti s pasiranim borovnicama. Aromatizirati sa sokom pola i koricom cijelog bio-limuna. Umiješati masu od jaja i na kraju tučeno slatko vrhnje.
Na biskvit izliti malo kreme i zagladiti. Po kremi poredati, jedan uz drugi, profiterole i pri tome ostaviti ca. 1 cm vanjskog ruba slobodno da se ne vide izvana. Izliti ostatak kreme i zagladiti.
Osim toga potrebno je još 300 – 350g borovnica koje operete, poušite i raspodijelite po kremi. Hladiti oko 8 sati, najbolje preko noći.
Prije serviranja, po želji, pripremiti bezbojni preljev za voćne kolače po uputi i preliti preko borovnica.
Fotografije: Feeding Art