Za sve ljubitelje kave, Irena Gavran s bloga Pregacha donosi recept za ukusnu Kavenu tortu koja će olakšati povratak u rutinu i razbuditi i najveće pospance.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 80 ml ulja
- 300 g kremastog jogurta (grčki, domaći…)
- 150 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
Preljev
- 100 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 2 žličice instant kave
Krema
- 500 ml mlijeka
- 50 g gustina
- 100 g šećera
- 2 vanili šećera
- 2 žlice instant kave
- 250 g mascarpone sira
Ganache
- 150 g bijele čokolade
- 70 ml vrhnja za šlag
- 2 žličice instant kave
Priprema
Biskvit
Prije samog početka izrade upalite pećnicu na 160 stupnjeva s ventilatorom kako bi se zagrijala, a lim za pečenje promjera 26 cm namastite.
Zatim miksajte jaja i šećer dok se smjesa ne udvostruči. U dobivenu smjesu dodajte ulje i jogurt pa sjedinite.
Na kraju dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom, sve sjedinite i pecite 25 do 30 minuta.
Krema
U međuvremenu skuhajte kremu. U lonac stavite kuhati 400 ml mlijeka sa šećerom i vanili šećerom, a u preostalih 100 ml mlijeka stavite gustin i miješajte dok se gustin ne otopi.
Proključalom mlijeku dodajte smjesu gustina i kavu te miješajte dok se smjesa ne zgusne.
U vruću smjesu dodajte mascarpone i miješajte dok se sve ne sjedini.
Preljev
Preljev za biskvit napravite tako što ćete ugrijati mlijeko u koje ćete dodati kavu i šećer te miješati dok se sve ne otopi.
Ganache
Zagrijte vrhnje skoro do vrenja i u njega dodajte kavu. Kad se kava otopi, prelijte preko sitno sjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Slaganje
Prohlađeni biskvit odvojite od kalupa pa ga poravnajte tako da ili odrežete vrh biskvita ili samo okrenete biskvit da donji dio postane gornji pa vratite obruč kalupa oko biskvita.
Izbockajte biskvit čačkalicom i prelijte preljevom. Zatim ulijte i razmažite kremu, a na kraju prelijte ganacheom.
Prije posluživanja ohladite nekoliko sati.
Fotografije: Pregacha