Obožavamo slastice u kojima vladaju jabuke, a ova današnja čiji smo recept pronašli na Facebook straniciu Pregacha autorice Irene Gavran nam se doista čini kao slastica koju treba što prije isprobati.
Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Tijesto
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 80 g šećera
- 30 g vanilin šećera
- 80 g omekšalog maslaca
- 1 veće jaje
Jabuke
- *nisam ih vagala, ali imala sam 2 ogromne jabuke i 4 manje, sve su bile baš zrele
- 2 praška pudinga od vanilije
- 30 g vanilin šećera
- 20 g šećera
- 2 žličice cimeta (ili po želji)
Mileram krema
- 2 pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- oko 50 g šećera
- 450 g milerama (možete i original napraviti s 800 g, ja nisam imala više, pa je krema gore tvrđa)
Ganache od bijele čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 100 g vrhnja za šlag
Priprema
Prvo pripremite kalup promjera 26 cm tako što ćete ga dobro namastiti i pobrašniti po dnu i stranici kalupa. Pećnicu upalite na 170°C neka se zagrije.
Jabuke
Ja prvo napravim jabuke, jer mi je ljepše kad odstoje malo i puste sok. Znači, ogulite i očistite jabuke, pa ih naribajte ili ih narežite na sitne kockice. Ostavite sa strane.
Tijesto
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, pa zamijesite tijesto. Razvaljajte tijesto između dva papira za pečenje pa prebacite u pripremljeni kalup.
Rubove tijesta utisnite i popravite prstima, gdje popuca, popunite viškom tijesta. Kod mene estetika ne igra ulogu, pa mi je neravno i na rubu, a i neravno debljinom.
Mileram krema
Napravite kremu od milerama, tako što ćete skuhati puding sa šećerom, a kad se skuha, u vruće, dodajte mileram. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Jabuke
Završite jabuke tako što ćete istresti 2 praška pudinga u njih, šećere i cimet, dobro izmiješajte i prebacite ih na tijesto.
Sad kremu od milerama istresite u kalup na jabuke pa stavite peći nekih sat vremena.
Tortu izvadite i ohladite.
Ganache
Ganache ćete napraviti klasično – sitno nasjeckate čokoladu pa prelijte sa skoro proključalim vrhnjem za šlag. Ostavite minutu, a onda miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ohlađenu tortu prelijte kremom od bijele čokolade.
Fotografije: Pregacha