Jučer smo na našem portalu objavili veliki intervju s Draganom Pušicom, autoricom poznatog bloga Moje Grne – Recepti za dušu, a danas vam donosimo njezin recept za babine londonske štangle (šipke).
Sastojci
- 160 g svinjske masti
- 3 jaja
- 500 g šećera
- 300 g brašna
- 100 ml mlijeka
- 5-6 žlica pekmeza od breskve ili marelice
- 50 ml soka od limuna
- naribanu korica limuna
Priprema
Pjenasto umutiti mast s 250 g šećera pa dodati 1 cijelo jaje i 2 žumanca, mlijeko, naribanu limunovu koricu i brašno pa sve lijepo sjediniti. Lim za pečenje dimenzija približno 20x30cm podmazati i pobrašniti pa uliti umućenu masu. Peći u pećnici zagrijanoj na 200⁰C 20 minuta. U međuvremenu, umutiti čvrst šaum (kao za puslicu) od bjelanca, 250 g šećera i sokom od limuna. Pečenu koru izvaditi iz pećnice, premazati pekmezom i pripremljenim šuamom, pa vratiti još 15 minuta u pećnicu da se dopeče. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti da se skroz ohladi i sjeći na željene kocke.
Fotografija: Moje Grne – Recepti za dušu
[print_link]