Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe za naš izazov #cokoladomprotivkorone pripremila je predivnu badem tortu u čiju je kremu dodala – bijelu čokoladu.
Sastojci
Kore
- 12 bjelanjaka
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 300 g oguljenih mljevenih badema
Krema
- 12 žumanjaka
- 75 g oštrog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 5 dl mlijeka
- 120 g bijele čokolade
- 120 g maslaca
- 2,5 dl vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
- 1 dl vrhnja za šlag
- 50 g listića badema
- voće
Priprema
Kore
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Posoliti. U čvrst snijeg lagano kuhačom umiješati oguljene mljevene bademe.
Na 6 masnih papira olovkom iscrtati krugove promjera 24, okrenuti ih i lagano kistom nauljiti. Podijeliti smjesu na 6 krugova i poravnati. Kore peći (jednu po jednu) 10 – 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Krema
Mikserom umutiti žumanjke, brašno, šećer i vanilin šećer te preliti zakuhanim mlijekom uz stalno miješanje. Kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Dodati čokoladu. Ohladiti.
U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac. Umiješati tučeno slatko vrhnje.
Slaganje
Na okrugli pladanj staviti obruč veličine kora i premazivati kore kremom (ostaviti 2 žlice kreme za premazivanje ruba torte), zadnju koru ne treba premazati. Tortu čuvati u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.
Ukloniti obruč, premazati i izravnati rub torte te ukrasiti rezanim bademima. Tortu ukrasiti tučenim vrhnjem i voćem.
Fotografije: Od slatkoga slađe